5 x geef je relatie een opzwieper

Het is tien uur ’s avonds – mogelijke kinderen liggen eindelijk in bed – en jij zit in je eentje op de bank met een dik verdiend glas wijn. Hij regelt

Mocht je er een nodig hebben.

Het is tien uur ’s avonds – mogelijke kinderen liggen eindelijk in bed – en jij zit in je eentje op de bank met een dik verdiend glas wijn. Hij regelt nog wat dingen achter zijn laptop en verdwijnt daarna naar boven, COMPLEET UITGEPUT. En eigenlijk gaat het al maanden zo. Herkenbaar? Dan kan je relatie wel een opzwieper gebruiken. Ody Neisingh’s boek Ik heb je, ik hou je staat vol met tips die het leven samen weer leuk maken. Aan Marie Claire verklapt ze er vast een paar.

1 Upgrade je seksleven
Je seksleven is als de motor van je auto. Als hij te lang stil blijft staan, begint-ie te haperen. En hoe langer hij stil heeft gestaan, hoe groter de kans dat hij niet meer start. Regelmatig even opstarten is dus belangrijk, ook als je niet zo’n zin hebt. Ook belangrijk: elkaar laten voelen dat je zin in elkaar hebt. Niets is namelijk zo opwindend als bevestiging. Alleen al met af en toe een tongzoen bereik je dat effect. Seksueel getinte acties hoeven heus niet altijd te leiden tot echte seks, maar zorg er wel voor dat het gedurende de dag vaker ‘in de lucht hangt’.

2 Maak tijd voor elkaar vrij
Vrije tijd is schaars en daardoor willen we ’t liefst continu van alles tegelijkertijd doen. Chatten met een vriendin, de kinderen naar bed brengen, nog een beetje werk afmaken en de avond is alweer om. Je relatie trekt hierbij vaak aan het kortste eind (omdat kinderen en deadlines nu eenmaal beter zijn in het opeisen van aandacht). Het is beter je aandacht gericht te organiseren in tijdsblokken, waaronder één blok voor je partner: ‘woensdag van 20.00-22.00 besteden we tijd aan elkaar’. Klinkt onromantisch, maar ononderbroken tijd waarin je écht alle aandacht aan je partner besteedt is essentieel voor je relatie.

3 Doorbreek de dagelijkse sleur
Waarom worden we eigenlijk zo sloom in een lange relatie? Een van de heerlijkste hormonen die vrijkomt in een relatie is oxytocine, het zogeheten knuffelhormoon. We worden er rustig van, ontspannen, gelukkig en tevreden. Klinkt ideaal en dus niet als iets om je zorgen over te maken. Maar soms hebben we gewoon een beetje onrust nodig. Want onrust = onzekerheid. En onzekerheid = passie. Hoe je daarvoor zorgt? Door te experimenteren. Geef je partner eens een tongzoen in plaats van die snelle afscheidskus. Gebruik een andere koosnaam of ontbijt in je nakie. Alles kan, zolang het je maar flink wakker schudt uit je comfortzone.

4 Pak je twijfels aan
Twijfel je aan jullie samen? Sla niet aan het panieken, want het betekent echt niet dat jullie gedoemd zijn om uit elkaar te gaan. Maar relatietwijfels nodigen wel uit om eens goed naar je leven (samen) te kijken. Uit onderzoek van professor sociologie Linda Waite blijkt dat bijna 70 procent van de mensen die op het punt staan om uit elkaar te gaan, maar uiteindelijk toch besluiten samen te blijven, na vijf jaar weer gelukkig zijn met elkaar. Kortom: zet je partner niet gelijk bij het grofvuil. Als er nog een béétje muziek in zit, doe dan je best om er wat van te maken.

5 Verliefd op een ander? Niet op letten
Verliefd worden op een ander is eigenlijk alleen écht problematisch als je diep van binnen altijd al wist dat je niet oud zou worden met je huidige partner. Als je daar wel in gelooft (of geloofd hebt), dan is het de moeite waard om uit te zoeken waarom je verliefd bent geworden. Wat mist er in je leven (dus niet alleen in je relatie) waardoor je ontvankelijk bent voor die ander? Zelfvertrouwen, spanning, vrijheid of intimiteit? Zoek een manier om dat weer terug te krijgen. Gemiddeld worden mensen 2,7 keer verliefd tussen hun achttiende en dertigste. Het is dus wat naïef om te geloven dat het jou nooit meer zal overkomen. Waar het vooral om gaat, is wat jullie ermee doen als het gebeurt. Één tip: besteed er vooral niet teveel aandacht aan, want alles wat aandacht krijgt, groeit.

Laatste nieuws