Saar’s soulkitchen: alles in de soep

Groente soep maken: met de tips van onze eigen chef-kok Saar is het een fluitje van een cent.

Elke week trek ik een lekker (guilty pleasure) recept voor je uit de kast. Vandaag: een gezond intermezzo in deze van zoetigheid vergeven pre-sinterklaas- & kersttijd. Letterlijk alles wat groen is gaat erin.

Gezonde eetlust

Heb je gisteren een hele zak pepernoten genuttigd – ik wel – dan is dit je kans om schoon schip te maken. Trek die la onderin je koelkast open, pak een grote pan en stop alles wat groen is erin (of oranje of rood). Het wordt soep.

Vergeten groenten

Na grondige inspectie van koelkast en groentemand is dit mijn score: een biologisch pompoentje, een biet, twee wortels en een halve knolselderij. Het maakt niet uit wat je thuis nog hebt liggen, want al je vergeten groenten zijn soepfähig. En een paar uien, een knoflookje, wat kruiden en bouillonblokjes heb je vast ook nog wel ergens.

Half uur max

Even schillen en snijden, beetje bakken, water en bouillon erbij, staafmixer erdoor. Maximaal een half uur later zit je achter je zelfgebrouwen soepfantasie. Die van mij is mooi warmoranje, heeft een subtiele komijnsmaak en een vleugje gember. Ik zeg: een takje verse koriander en niets meer aan doen.

Saar's Soulkitchen - groente soep maken

Vergeten groentensoep maak je zo

Nodig voor een enórme pan:
1 pompoentje • 1 biet • 2 grote wortels • halve knolselderij • 2 grote uien • 2 teentjes knoflook • stukje verse gember • volle eetlepel komijnzaadjes • 1 theelepel ras el hanout (gemengde Marokkaanse kruiden) • ca. 4 groentebouillonblokjes • 2 à 2,5 liter water • versgemalen peper • ca. 2 eetlepels olijfolie • paar takjes koriander

Schil en/of was al je groenten en snijd ze in stukken van ongeveer gelijke grootte – alleen uien, knoflook en gember mogen wat fijner. Zet een grote pan op middelhoog vuur, laat hierin de olijfolie heet worden en bak uien, knoflook en gember zachtjes. Doe na een minuutje de komijnzaadjes erbij en laat ze nog twee minuten meebakken. Voeg nu alle groenten toe, laat ze onder af en toe roeren nog even bakken en doe het water, de bouillonblokjes, peper en ras el hanout erbij. Laat de soep aan de kook komen en ongeveer 20 minuten, met de deksel op de pan, zachtjes koken. Neem, als alle groenten zacht zijn, de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Serveer heet, met een takje verse koriander.
Tip: ga je komende tijd toevallig op vakantie naar Frankrijk, neem dan uit de supermarché ‘bouillon aux légumes méditerranéens’ mee. Gewoon van de Franse Knorr, maar je soep smaakt toch net iets exotischer.

Saar's Soulkitchen - groente soep maken

Kun je geen genoeg krijgen van de lekkerste guilty pleasure recepten van Saar? Check dan ook snel hoe je forel met amandelen of Canapé Romano maakt. 

Fotografie: Daniëlle Lambinon

Laatste nieuws