Saar’s Soulkitchen: lange, luie zondagochtend

Deze week kun je bananenbrood maken, want onze eindredacteur Saar zette een heerlijk recept voor je klaar.

Elke week trek ik een van mijn lekkerste (guilty pleasure) gerechten voor je uit de kast. En met hét recept voor een lange, luie zondagochtend pakt dat deze keer wel heel heerlijk uit.

Bruine boterham

Vanochtend weer braaf de dag begonnen met een bruine boterham met kaas of kommetje muesli? Wel zo gezond, én makkelijk als je ook nog je haar wilt föhnen en een kledingcrisis moet bezweren. Nee echt, diep respect voor de gemiddelde Amerikaan die ’s ochtends al in de weer gaat met pancakes, waffles en hash browns (gebakken aardappelen).

Tweede ontbijt

Wat ik vandaag ga maken is zo’n Amerikaans ontbijtgerecht: banana bread. Maar omdat ik dat ’s ochtends dus niet trek, serveer ik het bij de koffie. Het is heel simpel: met een paar rijpe bananen, meel en kaneel ben je er al bijna. En je weet niet hóe blij je wordt als het broodje eenmaal in de oven staat, en die zacht zoete, kruidige geur door de keuken zweeft. Ik durf te wedden dat iedere man die nu komt binnenlopen spontaan verliefd op je wordt – Ryan Gosling incluis.

In the States eten ze dit dus op nuchtere maag – diehards doen er zelfs nog chocola en/of pecannoten door. Maar ik zou zeggen: uur of half twaalf, samen met een stevige latte, dan kun je je geluk niet op.

Saar - bananenbrood maken

Bananenbrood maak je zo

Nodig voor een heel brood:
grote cakevorm (11 x 30 cm) • 5 à 6 rijpe bananen, geprakt • 340 g bloem • 2 theelepels gemalen kaneel • 3 theelepels bakpoeder (te koop in zakjes bij de supermarkt) • 155 g lichtbruine basterdsuiker • 250 ml milde olijfolie • 3 eieren, losgeklopt • 1 theelepel vanille-extract

Voor de garnering: 2 bananen • 2 eetlepels honing

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de ingevette cakevorm met bakpapier (papier mag iets overhangen). Zeef bloem, kaneel, bakpoeder en een snufje zout boven een grote kom en roer daarna de suiker erdoor. Maak een kuiltje in het midden en giet daar de olie, ei en vanille in. Roer tot alles net gemengd is – te veel en te hard roeren maakt je bananenbrood minder zacht en fluffy. Voeg de geprakte bananen toe en roer weer tot alles net gemengd is. Schep het beslag in de cakevorm en snijd de twee bananen in plakjes om mee te garneren. Verdeel de plakjes over het beslag en bestrijk ze met honing. Bak je bananenbrood eerst één uur in het midden van de oven, dek het dan af met aluminiumfolie (anders wordt het te donker) en bak het nog een kwartier. Om te testen of het bananenbrood gaar is, steek je een satéprikker in het midden: als hij er schoon uit komt, is het klaar. Laat het bananenbrood eerst 20 minuten afkoelen in de vorm, haal het er dan uit en leg het op een rooster tot het helemaal is afgekoeld.

Lees ook: alles in de soep >

bananenbrood maken - Saar's SoulkitchenKun je geen genoeg krijgen van de lekkerste guilty pleasure recepten van Saar? Check dan ook snel hoe je forel met amandelen of Canapé Romano maakt. 

Fotografie: Daniëlle Lambinon

Laatste nieuws