Saar’s Soulkitchen: 3 x Christmas inspiration

Elke week trek ik een van mijn lekkerste (guilty pleasure) recepten voor je uit de kast. Ter inspiratie voor je kerstdiner deze keer: 3 verrukkelijke

Elke week trek ik een van mijn lekkerste (guilty pleasure) recepten voor je uit de kast. Ter inspiratie voor je kerstdiner deze keer: 3 verrukkelijke feestgerechten met groente.

Kerstkalkoen of zalm?

Weet jij al wat je volgende week met Kerst op tafel gaat zetten? Ben er zelf nog niet helemaal uit of het kalkoen, zalm of iets wilds wordt. Máár: de voor- en bijgerechten heb ik al voor elkaar. Heel veel groen, als je het mij vraagt het toppunt van luxe.

Mega vega

Je hebt vast wel eens zo’n bakje lekkere linzensalade met geitenkaas gekocht, maar die maak je dus net zo makkelijk zelf. In grote hoeveelheden, zodat de hele familie kan meegenieten van jouw culinaire kunsten. Een groene kruidensalade met kwarteleitjes en eetbare bloemen is een super fotogeniek voorgerecht (én in 10 minuten klaar). En met klassieke Italiaanse melanzane alla parmigiana als bijgerecht maak je een onvergetelijke indruk op schoonouders/vriendinnen/tantes.

Nog 5 dagen…

Nog vijf dagen om knopen door te hakken over de rest van het menu, boodschappen te doen, last minute cadeaus te kopen en jezelf onder te dompelen in voorpret. Zelf ga ik dat doen à la campagne in Frankrijk. Ik wens jou en mij en iedereen die je lief is de allermooiste en lekkerste kerstdagen, en we zien elkaar weer volgend jaar!

Saar's soulkitchen - feestgerechten

Linzensalade met geitenkaas maak je zo

Nodig voor vier:
Blikje (bio) linzen van ca. 300 g • rasp van 1 biologische citroen • sap van een halve citroen • ca. 5 takjes bladpeterselie, fijngehakt • 60 g geitenkaas (van de rol, mét korst) • 5 à 6 eetlepels extra virgin olijfolie • peper & zout

Spoel de linzen met koud water en laat ze uitlekken in een vergiet. Maak een dressing van citroensap, olijfolie, citroenrasp, peper en zout (gebruik ongeveer 3 eetlepels citroensap op 1 eetlepel olie). Meng linzen en dressing, roer de gehakte peterselie erdoor en verkruimel de geitenkaas eroverheen.

Groene kruidensalade maak je zo

Nodig voor vier:
110 à 150 g kruidensla (die met bloemetjes van de foto verkopen ze bij Marqt, maar je kunt ook prima zelf een mix van rucola, waterkers en andere kruidige slasoorten maken) • 8 kwarteleitjes, gekookt • 100 g sugarsnaps • sap van een halve citroen • ca. 6 eetlepels extra virgin olijfolie • peper & zout

Kook de kwarteleitjes hard in ongeveer 4 minuten en zet ze apart in koud water. Blancheer de sugarsnaps anderhalve minuut in kokend water en koel ze onder koud water zodat ze niet doorgaren. Meng voor de dressing 1 deel citroensap op 3 delen olijfolie en voeg naar smaak peper en zout toe. Leg de kruidensla op een schaal, verdeel de sugarsnaps en gepelde kwarteleitjes erover en maak af met de citroendressing.

Melanzane alla parmigiana maak je zo

Nodig voor een bijgerecht voor vier:
2 aubergines • ca. 50 g geraspte Parmezaanse kaas • anderhalve bol mozzarella • 1 ei, losgeklopt • ca. 500 g tomaten of 1 blik gepelde tomaten • 1 teentje knoflook • half bosje basilicum • ca. 6 eetlepels milde olijfolie • halve theelepel suiker • 2 eetlepels boter • peper & zout

Was de aubergines en snijd ze in plakken van ongeveer een halve centimeter dik (in de lengte of overdwars, wat je mooi vindt). Bestrooi de plakken aan beide kanten met zout, leg ze in een vergiet, dek ze af met een zwaar bord en laat ze ongeveer anderhalf uur staan zodat het vocht eruit kan lekken. Maak intussen een saus van de tomaten – als je verse gebruikt, ontvel ze dan eerst door ze een half minuutje in kokend water te houden. Laat in een kleine braadpan een eetlepel olijfolie heet worden en voeg de tomaten en een gepeld teentje knoflook in zijn geheel toe. Laat een paar minuten zachtjes pruttelen en druk de tomaten met een houten lepel kapot. Doe er een paar takjes basilicum, peper, zout en suiker bij en laat de saus nog ongeveer 20 minuten zachtjes stoven, met de deksel op de pan. Spoel de aubergineplakken af onder koud water en dep ze droog met keukenpapier. Bak de aubergines in een koekenpan met olijfolie in een paar minuten aan beide kanten tot ze lichtbruin zijn. Grillen in de oven kan ook, is iets minder vet – bestrijk hiervoor de aubergineplakken aan beide kanten met olijfolie, zet ze onder de gril en draai ze na ca. 3 minuten om (opletten dat ze niet te donker worden).

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vis de takjes basilicum en het teentje knoflook uit de saus en schep er een laagje van in een ovenschaal van ca. 15 x 20 centimeter. Dek af met een laag aubergineplakken, bestrooi met wat Parmezaanse kaas, leg er wat plakken mozzarella op en leg daar een paar blaadjes basilicum op. Giet een paar eetlepels van het losgeklopte ei over het geheel en maak daaroverheen nog een keer laagjes van tomaten, aubergine, Parmezaan, mozzarella, basilicum en ei. Aftoppen met een laag aubergineplakken, daarover tomatensaus en bovenop kleine klontjes roomboter. Zet de schaal een half uur in de oven en dek ’m eventueel de laatste tien minuten af met aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet te bruin wordt. Tip: als je overhoudt, eet het dan de volgende dag koud bij de lunch.

Saar's Soulkitchen - happy food

Kun je geen genoeg krijgen van de lekkerste guilty pleasure recepten van Saar? Check dan ook snel hoe je pasta met gehaktballetjes of bananenbrood maakt. 

Fotografie: Daniëlle Lambinon

Laatste nieuws