Ik zette een maand lang de wekker een uur eerder en dit is wat er gebeurde

Het aanleren van een ochtendritueel is volgens The Miracle Morning hét pad naar een succesvol leven. Jessica gaat de challenge aan en vertelt.

Challenge accepted.

Het aanleren van een ochtendritueel is volgens bestseller The Miracle Morning hét pad naar een succesvol leven. ?Fervent nachtbraker Jessica van Zanten is sceptisch, maar probeert haar wekker dertig dagen lang een uur vroeger te zetten.

01.28 zegt de klop op mijn laptop nu ik dit schrijf.  Ik zit op dag dertig van ‘The Miracle Morning Life Transformation ?Challenge’ en ik geloof niet dat ik mijn wekker morgenochtend om 7.00 uur zet. Toch denk ik ?niet dat mijn exercitie om een ochtendritueel ?aan te leren is mislukt. Sterker nog, ik heb er ?een avondritueel bij gekregen. Ik weet alleen niet of dat de bedoeling was van Hal Elrod, auteur ?van The Miracle Morning…

“Als fervent nachtbraker en slaaphobbyist gaat mijn hart niet sneller kloppen van een wekker die een uur eerder gaat, maar ik wil de uitdaging toch aangaan”

Elrod belooft je dat je met zijn ochtendritueel ?een succesvoller leven kunt krijgen; hij is zelf het levende bewijs. Op z’n twintigste lag Elrod na ?een zwaar auto-ongeluk in coma, hij werd zelfs zes minuten doodverklaard, maar herstelde ?wonderwel. Een paar jaar later zat hij zwaar in ?de schulden en was hij depressief. Door te gaan hardlopen en ondertussen naar life coaches te luisteren, ging er een knop om. Hij bedacht de ‘Miracle Morning’ over het aanleren van een ?ochtendritueel en schreef er een boek over. ?Het staat inmiddels al vier jaar op de bestsellerslijst van Amazon. Het ochtendritueel bestaat uit ?verschillende stappen. Ten eerste moet je je ?wekker een uur vroeger zetten dan je gewend bent. Dat extra uurtje is een moment voor jezelf om de dag rustig en energiek te starten. Je stapt direct uit bed – snoozen is verboden! – poetst je tanden, gooit een plens water in je gezicht en start met vijf à tien minuten meditatie. Daarna schrijf je affirmaties op, ofwel duidelijke korte- en langetermijndoelen, en ook hoe je ?die wilt bereiken. Om ze vervolgens zo helder mogelijk te visualiseren. Dan is het tijd om zeker tien pagina’s in een zelfgekozen zelfhulpboek te lezen, een dagboek bij te houden en tot slot aan beweging te doen. Als fervent nachtbraker en slaaphobbyist gaat mijn hart niet sneller kloppen van een wekker die een uur eerder gaat, maar ik wil de uitdaging toch aangaan. Mijn nachtritme ?is sinds ik freelancer ben namelijk behoorlijk onregelmatig. Ik zet geen wekker, tenzij ik een prangende deadline heb. En van een ochtend-?ritueel is al zeker geen sprake. Ik sta doorgaans rond 8.30 uur op – na een half uur snoozen en social media checken op mijn telefoon – om dan tussen 9.00 en 9.30 uur in pyjama achter mijn laptop te duiken. Je snapt: helemaal fris en fruitig voelt dat niet. En soms lummel ik overdag maar wat aan om in de avond/nachturen mijn deadlines te halen. Dat kan beter. Dus ik ga de uitdaging aan, ook al geloof ik niet zo in al dat ‘zweverige’ gedoe en krijg ik van zelfhulpboeken vlekken.

<>

Dag 1-10: Een enthousiaste start
Elrod adviseert de wekker aan de andere kant van de slaapkamer te zetten, zodat je in de ochtend direct je bed uit moet stappen. Omdat een van mijn ‘life-changing’ doelen is om mijn social-media-gebruik in bed te verminderen, heb ik voor de gelegenheid een ouderwetse Bassie & Adriaan-wekker aangeschaft. Zo eentje die een ontzettende herrie maakt als-ie afgaat. Dat heb ik geweten – en mijn buren volgens mij ook. Eén voordeel: je bent direct wakker. Volgens Elrod moet je dan ?in drie minuten tijd je tanden poesten, je gezicht wassen en een glas water drinken. Ik doe daar zo’n tien minuten over. Hállo, mag ik even rustig opstarten? Gemediteerd heb ik nog nooit, daarom download ik de app ‘Stop, Breathe & Think’. Er staan verschillende soorten meditaties op en een rustige stem leidt je door de meditatie. De eerste week zoek ik naar de optimale meditatietijd: vijf minuten vind ik te kort, maar bij tien minuten dwaal ik af met mijn gedachtes. Ik kom uit op zeven minuten, en tot mijn schrik vind ik, de nuchterheid zelve, die stilte best fijn. Alleen, ik moet wel erg veel gapen tijdens de meditatie. Ik schrijf mijn doelen op: minder social media en meer opruimen, afvallen en bewegen, en probeer ze zo goed mogelijk te visualiseren. Dat laatste vind ik best lastig, maar ik merk wel dat mijn doelen, door er dagelijks mee bezig te zijn, gedurende ?de dag beter op m’n netvlies staan. Ik heb me bijvoorbeeld voorgenomen om elke dag een uurtje op te ruimen. Dat lukt niet altijd, maar toch zeker drie van de zeven dagen. Vervolgens schrijf ik mijn ideeën, dingen die ik leuk vind en waar ik energie van krijg, op in een mooi boekje. Al tijden heb ik het gevoel geen inspiratie te hebben, maar het grappige is: door gewoon te gaan schrijven, begint de creativiteit te stromen. Leuk! Daarna lees ik nog in een zelfhulpboek. Ik heb gekozen voor een boek over het veranderen van gewoonten, om maar in het thema te blijven. Vervolgens is ?het dus tijd om te bewegen. Ik doe elke dag iets: van oefeningen thuis tot naar de sportschool gaan. Ik wil de week erna beginnen met hardlopen. ?Dat haat ik, maar ik denk wel dat het goed is voor mijn metabolisme. Elke dag transpireer ik voor 8.00 uur al (een beetje) en dat voelt best goed. En door zo vroeg te beginnen heb ik vaak om 12.00 uur al mijn to-do-lijst afgewerkt. It’s a miracle!

“Ik kom slaap te kort en daardoor lig ik bijna elke middag in foetushouding op de bank”

Dag 11-20: Laat me slapen
De tweede periode gaat beduidend minder. Ik kom slaap te kort en daardoor lig ik bijna elke middag in foetushouding op de bank. Dat uurtje eerder opstaan is op zich prima, maar dan moet ik ook eerder naar bed gaan en dat vind ik lastig. Ik ben nou eenmaal een avondmens. Ik vind het heerlijk als het donker wordt en stil op straat. ?In die stilte kan ik vaak goed werken en begint mijn energie weer te bruisen. Ook heb ik een rugblessure opgelopen. Van mijn personal trainer mag ik absoluut niet gaan hardlopen – iets wat je mij geen twee keer hoeft te vertellen – maar moet ik gaan yogaën en zwemmen. Dus vind ik mezelf twee keer per week baantjes zwemmend terug in een colonne bejaarden. En zit ik twee keer per week te ‘ohmen’ in een les ‘Yin Yang Yoga’. Het zweeflevel in mijn leven heeft door The Miracle Morning ongekende hoogtes bereikt, maar door de bijna dagelijkse meditatie en yogalessen voelt mijn lijf wel zen aan. Ik probeer mijn ochtend-ritueel elke morgen zo goed mogelijk uit te voeren, maar ik heb inmiddels uit mijn zelfhulpboek over gewoontes begrepen dat ik me aan de eigenwijze kant van het menselijk spectrum bevind. Dat houdt in dat ik nogal moeilijk nieuwe gewoontes aanleer. Ik heb dan ook iets nieuws bedacht: ?‘The Miracle Evening’. Ha!

<< Elke dag je bed opmaken maakt gelukkiger >>

Dag 20-30: Een beetje van mezelf en een beetje van…
Begrijp me niet verkeerd: The Miracle Morning kán heel goed werken, zeker als je al een ochtend-mens bent. Maar uit onderzoek blijkt dat avond-mensen (bijna) nooit ochtendmensen worden ?en andersom. Elke dag een wekker zetten op ?een tijdstip dat ik net lekker in mijn REM-slaap zit, lijkt me niet gezond. Máár een vorm van ?een ochtendritueel en de boel niet te veel op z’n beloop laten, wil ik wel. In deze dertig dagen heb ik gemerkt dat ik meditatie heel fijn vind, maar niet in de ochtend, omdat ik er juist slaperig van word. Dus dat verplaats ik naar mijn zelfbedachte ‘Miracle Evening’, om rustig de nacht in te gaan. Ook verplaats ik het lezen van een zelfhulp- of ander boek naar de avond, ook om zo rustig mogelijk, zonder social media, te gaan slapen. ?In de ochtend sta ik gewoon op als vanouds, maar ik neem wel de tijd voor mijn gehalveerde ‘Miracle Morning’. Ik lees mijn doelen, schrijf wat op als ?ik wil en inspiratie heb en doe iets sportiefs. Of ik hier nu echt een succesvoller leven van krijg: ik weet het niet. Maar het geeft wel wat houvast, iets waar ik op kan terugvallen, en dat valt goed. Voor alle andere nachtuilen: na je vijftigste schijnen ?je hersenen minder melatonine te produceren, waardoor je minder slaap nodig hebt. Dus een ochtendmens word je straks vanzelf. Komt geen magie bij kijken.

The Miracle Morning bestel je nu bij bol.com voor €16,49

Ik leefde een week als Kylie Jenner en dit is wat er gebeurde >

Laatste nieuws