Renske’s Radar: Affordable Art Fair

Redacteur Renske vertelt graag wat er op haar radar staat. Deze week: de Affordable Art Fair en toptips van kunstkenners. Speciaal voor Ludo's in de d

Het kan je opeens overvallen. De behoefte aan kunst. Dat klinkt nogal opmerkelijk, maar wanneer je een beetje een interieurfreak bent (zoals ik) en geen eng wandkleed wilt (die zijn weer hot) of zesendertig frivole doch stervens burgelijke fotolijstjes aan de muur, dan is een kunstwerk zo gek nog niet. En dus ga ik dit jaar naar de Affordable Art Fair.

Kunstpaniek

De Affordable Art Fair (AAF) is een toegankelijke beurs waar je voor niet al te veel geld een mooi kunstwerk kunt kopen. Ik ben bovendien zeer goed voorbereid. In tegenstelling tot vorig jaar. Toen verliet ik na een paar uur verbouwereerd en zonder flitsend schilderij onder arm het pand. Getroffen door het fenomeen Kunstpaniek. Kenmerken: angstzweet. Twijfels. Blokkades. Want hoe gaat een niet-kunstkenner in godsnaam te werk? Hoe weet je of je iets interessants op het oog hebt of dat je met je meest interessante blik naar een fluttig verfwerkje staat te knikken?

Dit jaar ben ik echter beter voorbereid. Met behulp van de bijster leuke galeriehoudster Marloes van Vugt (32) van Walls Gallery in Amsterdam. Dankzij haar tips waan ik mij inmiddels Ludo de kunstkenner. Anyways, zie hier haar tips.

Hoe hoger de oplage, hoe lager de prijs. Kijk, je snapt natuurlijk wel dat een schilderij geen oplage heeft, maar foto’s, zeefdrukken en sommige illustraties of bronzen beelden (gegoten in een mal) wel. Marloes: ‘Stel, de foto heeft een oplage van 100. Dat is best hoog. Wil je dat je werk meer waarde heeft, ga dan niet voor een te hoge oplage. Dan betaal je wellicht wat meer, maar heb je wel meer exclusiviteit.’

Staar je niet blind op de kunstenaar. Ga niet proberen de nieuwe Monet of Karel Appel te ontdekken. Laat ook los dat je eerste werk hemeltergend wereldberoemd moet worden. Keep it simple. Je eerste auto was toch ook geen nieuwe Porsche?

Let op de emotie. Als je voor een werk staat te gillen dat iets ‘dus echt fabulous mooi bij je bank zou passen’, loop dan even verder. Het is fijn om een stijlvol fotootje van een pruilende Brigitte Bardot aan de muur te spijkeren, maar na een paar maanden ben je er zat van. Kwalitatieve kunst ráákt je, zet je steeds weer op een ander been, maakt niet alleen maar superblije (mode)emoties bij je los. Het mag best prikkelen, schuren, verrassen. Dat houdt het interessant!

Spreek de galeriehouder aan. Dit vergeleek ik tot voor kort met een belletje naar de systeembeheerder of pensioendesk. Gelukkig zijn de meeste galeriehouders tegenwoordig enorm bereid om De Leek te woord te staan. Vraag naar de achtergrond van de kunstenaar, zijn cv, zijn vorige werken. Je zult vanzelf merken met wat voor werk je te maken hebt. Iets nieuws en nog niet ontdekt? Of een gearriveerde artiest?

Morren-Billy und hells - Sarnai II mc

Kijk ook eens naar abstracte kunst. Dit is vooral een tip voor mensen die het leuk vinden om zichzelf trendwatcher te wanen. Volgens Marloes is figuratieve kunst (portretten of landschappen) nu erg populair. Maar hét investmentpiece van dit moment is een abstract werk. Hoe dat komt? Marloes: ‘Een belangrijke interieurtrend is Scandinavische, strakke meubels. Ook zie je veel etnische vormen en Afrikaanse patronen. Zelfs het wandkleed komt terug. Je kunt deze lijn gewoon doortrekken: je zult deze geometrische vormen en patronen steeds vaker terugzien in de kunst.’

Herken het verschil tussen een IT-kunstwerk en een classic. Het is niet moeilijk om de nieuwste IT-bag te traceren. Kijk een half uur obsessief naar foto’s van celebs en je hebt een hele lijst. Maar hoe spot je een IT-kunstwerk? Wel: deze zijn niet zo gelaagd/spannend en hangen vaak in een wat schreeuwerige omgeving. Marloes: ‘Denk aan de mixed media-kunstwerken met heftige neonkleuren en een epoxy coating. Er is niks mis met een IT-bag (gut, nee zeg, red.) of een IT-kunstwerk, maar weet dat je ze niet eeuwig mooi vindt.’

Ga meerdere dagen achter elkaar kijken (is dus echt heel normaal) en zie dan of een werk blijft hangen. Als het je niet loslaat, en een werk je steeds weer opnieuw grijpt, dan zit je heus goed.

De Affordable Art Fair is van 31 oktober tot en met 3 november in de Kromhouthal in Amsterdam-Noord. Gaat dat zien >

Beeld boven: Emilio Kruithof
Beeld midden: Billy und Hels

Laatste nieuws