Saar’s soulkitchen: 3 x hemels onder de 10 euro

Budget-wise is februari niet de beste maand van het jaar, maar met deze hemelse gerechten onder de 10 euro hoeft het goeie gevoel daar niet onder te l

Budget-wise is februari misschien niet de meest flamboyante maand van het jaar, maar met deze hemelse gerechten onder de 10 euro hoeft het goeie gevoel daar niet onder te lijden.

Deze week zó ontzettend lekker gegeten. Woest aantrekkelijke tarte tatin van aardappeltjes, easy eenpansmaal van oergraan farro en de beste penne all’arrabiata. Want besparen is een mooi streven, maar het moet natuurlijk wel gezellig blijven. Aan deze gerechten ligt het in elk geval niet: weinig kosten, smaakt naar meer, meer, meer.

gerecht-2

1: woeste tarte tatin van krieltjes
2 keer gegeten, 1 keer zelf gemaakt, deze goddelijke hartige taart van Yotam Ottolenghi. Wat mij betreft nummer 1 uit het repertoire van ’s werelds populairste groentechef.

Nodig (voor ± 2 personen)
Pond krieltjes met schil           € 1,29
Half potje semi zon-
gedroogde cherrytomaten       € 1,40
3 takjes verse oregano
(in bakje Italiaanse kruiden
bij AH)                                         € 1,59
150 g harde geitenkaas             € 2,61
Half pakje bladerdeeg              € 0,75

Uit de voorraadkast
1 ui
2 el extra virgin olijfolie
Zout & peper
10 g boter
40 g suiker

Voor erbij:
Zakje gemengde bladsla         € 1,50
20 g pijnboompitten               € 0,75
Totaal                                     € 9,88

Kook de krieltjes ongeveer 25 minuten in water met zout. Giet ze af en laat ze afkoelen. Snijd nu aan beide uiteinden het ‘kontje’ eraf en snijd de wat grotere krieltjes in tweeën, zodat alle aardappelplakjes ongeveer een dikte van 1,5 centimeter hebben. Snijd de ui in dunne ringen en bak die in olijfolie met wat zout tot ze goudbruin zijn.

Laat het bladerdeeg vast ontdooien en verwarm de oven voor tot 200 graden. Vet daarna een ondiepe taartbodem van ca. 22 centimeter doorsnede in met olie en bekleed hem met bakpapier. Verhit in een steelpan de boter en suiker, terwijl je met een houten lepel blijft roeren tot het een mediumbruine karamel is – pas op: dit is spul is heet. Giet de karamel in de taartvorm en beweeg deze zodat er zich een gelijkmatig laagje vormt. Tip: om te voorkomen dat de karamel meteen stolt en niet mooi over de bodem uitvloeit, kun je de taartvorm iets voorverwarmen in de oven.

Pluk de oreganoblaadjes van de takjes en strooi ze over de karamel. Leg de aardappelschijfjes dicht tegen elkaar aan in de karamel en druk gehalveerde zongedroogde tomaatjes en gebakken uien in de open ruimtes ertussen. Bestrooi royaal met zout en versgemalen peper en dek af met plakjes geitenkaas. ‘Plak’ de vellen bladerdeeg met je vingers aan elkaar zodat je een lap krijgt die de taart ruim kan bedekken. Leg het deeg over de taart en druk de rand rondom langs de aardappeltjes in de vorm.

Bak de taart 25 minuten in het midden van de oven, draai daarna de temperatuur terug naar 180 °C en bak ’m in nog ongeveer 15 minuten gaar. Haal de taart uit de oven en laat hem 2 minuten staan. Nu komt het leukste: leg een bord of schaal op de taart (trek ovenwanten aan!) en draai ’m in één snelle beweging om. Til de vorm eraf en voilà!

Lekker met een simpele groene sla met geroosterde pijnboompitten en een dressing van olie, azijn, beetje honing, mosterd, tijm, zout en peper.

gerecht-1

2: easy farro met tomaten
Collega Kalinka tipte dit ideale eenpansmaal van oergraan farro. En ze heeft niks teveel gezegd: het is lekker, makkelijk en bovendien betaalbaar.

Nodig als hoofdgerecht voor ± 2 personen

225 g farro                                   € 2 ±
720 ml water
250 g zoete (cherry)tomaten   € 1,19
Bosje verse basilicum               € 1,39
75 g Parmezaanse kaas             € 1,95

Uit de voorraadkast
1 ui
1,5 teentje knoflook
Ruim 1 theelepel grof zeezout
Wat gedroogde chilipepervlokken
Extra vergin olijfolie

Voor erbij:
Venkelknol                                € 1,29
75 g Parmezaanse kaas           € 1,95
Totaal                                     € 9,77

Doe farro en water in een ruime pan en gooi steeds alle ingrediënten na het wassen en snijden erbij. Snijd de ui in vieren en in dunne schijven, snijd de knoflook fijn (en doe dus bij de farro). Halveer de tomaten of snijd ze in vieren, afhankelijk van de grootte. Voeg zout, naar smaak chilipeper en een eetlepel olijfolie toe. Zet de pan zonder deksel op het vuur. Breng aan de kook en draai het vuur laag, zodat alles zachtjes pruttelt. Roer af en toe en laat je potje ongeveer 20 minuten stoven. Als het goed is, is het water tegen die tijd (bijna) allemaal geabsorbeerd en de farro gaar met een bite – zo niet, dan kook je ’m nog een paar minuten langer.

Doe alles over in een schaal, sprenkel er wat olijfolie en gescheurde blaadjes basilicum over en maak af met geraspte Parmezaan.

Fiks er terwijl je staat te koken in 3 minuten mijn finocchio alla parmigiana bij, en je hebt voor een habbekrats een complete maaltijd bomvol gezondheid.

gerecht-3

3: best budget penne all’arrabiata
Dit recept heb ik uit De zilveren lepel, de zelfbenoemde ‘bijbel van de Italiaanse keuken’. Het is echt op elk gebied goed. 1: het is heerlijk. 2: het is snel. 3: het is makkelijk. En 4: het kost bijna niets!

Nodig voor 4 personen:
350 g penne                             € 0,89
500 g tomaten uit blik           € 0,80
½ rode peper                           € 0,99 (per 2)
Platte peterselie                       € 1,39

Uit de voorraadkast
6 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook
Zout & peper
Totaal                                    € 4,07

Haal de zaadjes uit de halve rode peper, snijd ’m fijn en pel de knoflookteentjes. Verhit de olie in een diepe koekenpan en doe er de hele knoflook en rode peper bij. Bak de knoflookjes bruin en gooi ze weg – voor een heel subtiele smaak. Laat de tomaten uitlekken, snijd ze klein en doe ze bij de olie in de pan. Voeg naar smaak zout en peper toe en laat de saus een kwartiertje pruttelen. Kook intussen de penne al dente in een grote pan water met zout. Hak ongeveer een eetlepel peterselie en zet apart. Giet de penne af en roer ze door de tomatensaus. Laat alles een paar minuten op hoog vuur staan en roer af en toe. Schep de pasta in een warme schaal en bestrooi met de peterselie.

Kies er voor het nodige groen een van boven genoemde salades bij en je zit met zijn vieren enorm lekker te eten, voor omgerekend nog geen twee euro p.p.!

P.S. Weet jij nog een groots gerecht voor een klein budget? Laat het me weten op onze Facebookpagina.

Laatste nieuws