Zó weet je in één keer welke yoga voor jou gemaakt is

Een overzichtje van de meest bekende soorten yoga, zodat je niet weer alle soorten hoeft uit te proberen. Lees, leer en beoefen!

Yoga op maat

Met alle soorten yoga nowadays, is het een hele klus om de juiste yoga voor jou te vinden. Natuurlijk zou je álle soorten kunnen proberen, om er steeds weer achter te komen dat het nét niet de juiste was. Óf, je leest hier alle ins and outs en kiest in één keer goed.

Bikram – voor de koukleumen onder ons
Bikram yoga is opgericht door Bikram Choudhury en wordt uitgevoerd in een warme kamer (40 graden Celcius!). Het is een upcoming vorm van yoga, die ook in Nederland steeds bekender is. De lessen bestaan vaak uit dezelfde 26 houdingen en twee soorten ademhalingsoefeningen en duren ongeveer anderhalf uur.
Uit onderzoek in the Journal of Strength and Conditioning Research is gebleken dat Bikram yoga een positief effect heeft op de onderrug en flexibiliteit van de hamstrings, schouders en je kracht voor deadliften. Ander onderzoek liet blijken dat deze vorm van yoga helpt om tevredener te zijn over je leven en jezelf.

AntiGravity aerial Yoga – voor zij zonder hoogtevrees
Een minder bekende vorm van yoga is AntiGravity aerial yoga. Het is in 1991 door New Yorker Christopher Harrison bedacht, en wordt nu steeds bekender bij onze vrienden down under. Hierbij wordt een zijden hangmat gebruikt, die vanaf het plafond naar beneden hangt. Je kunt dus letterlijk je yoga-skills naar een hoger level tillen.
Het ontspannen van je spieren, het versterken van je core , het verbeteren van je bloed- en hartvaten, perfectioneren van je balans en het verlichten van je wervelkolom zijn stuk voor stuk grote pluspunten die AntiGravity aerial yoga met zich mee brengt.

Hatha/Gentle Yoga – voor de houten Klaas, die wil veranderen in die elegante ballerina
Hoewel de term ‘Hatha’ eigenlijk alle soorten yoga die asana (rekken en strekken) bevatten omschrijft, bestaan de meeste lessen uit een line-up van langzame, elegante poses zonder de dynamiek van vinyasa (beweging tussen de posities in, in combinatie met een regelmatige ademhaling).

Hot Yoga – voor de eigenzinnige yoga vrouwen
De naam verklapt het al: hot yoga stamt af van Bikram yoga (en afhankelijk van waar je het beoefent kan het zelfs precies hetzelfde zijn), maar waar Bikram yoga altijd op dezelfde manier wordt uitgevoerd, heeft Hot yoga haar eigen regels. Zo zullen sommige instructeurs een flow/vinyasa routine gebruiken. In sommige gevallen wordt er een lagere (maar nog steeds warme) temperatuur gebruikt dan bij Bikram yoga. Ook kunnen de sessies korter zijn.
Hoewel Hot yoga minder gestructureerd is dan Bikram, heeft het nog steeds gezondheidsvoordelen. Recentelijk werd in the International Journal of Experimenten Medicine een onderzoek gepubliceerd waarbij 50 vrouwen met obesitas een jaar lang Hot yoga beoefenden. Na het jaar hadden de vrouwen gemiddeld een betere hartslag en bloeddruk. Ook was hun lichaamsvet percentage lager én gaven ze een betere psychologische zelfevaluatie.

Viniyoga – voor zij die wel houden van persoonlijke aandacht
Dit is de meest persoonlijke vorm van yoga. Bij deze vorm wordt er rekening gehouden met alle omstandigheden van een individu en worden de opdrachten op maat gemaakt. Ook eventuele doelen (zoals afvallen of juist sterker worden) worden meegenomen in de op maat gemaakte oefeningen. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar leeftijd, postuur, levensstijl, werkdruk etc. Viniyoga komt van de Krishnamacharya, een yogameester die veel van de hedendaagse bekende moderne yogaleraren heeft lesgegeven. De oorspronkelijke yoga was altijd zoals Viniyoga nu is. De moderne yoga heeft het zo gemaakt dat er groepslessen kunnen worden gegeven, waarbij iedereen dezelfde oefeningen beoefent. Wil jij dus persoonlijke aandacht en een voor jou uitgestippeld plan? Denk dan aan Viniyoga.

Ashtanga Yoga – voor zij die hun zelfkennis willen verbeteren
Ook wel bekend als Ashtanga vinyasa. Deze vorm van  yoga is opgericht door K. Pattabhi Jois. Ashtanga betekent letterlijk ‘acht ledematen’ en omschrijft de acht aspecten of stappen die bij het beoefenen van yoga worden meegenomen. Deze vorm legt de focus op je ademhaling en benadrukt daarbij vooral het synchroon ademen terwijl je beweegt. Daarnaast wordt er ook goed gelet op je core strength en interne focus. Er zijn zes opeenvolgingen in deze stijl. Je begint met zonnegroeten en de vinyasas om kracht op te bouwen en de warmte in je lichaam te behouden.
Een recente studie heeft ondervonden dat mensen die Ashtanga yoga beoefenen bedrevener zijn en interne signalen van hun lichaam goed en snel begrijpen, waardoor zij sneller op hun problemen kunnen reageren.

Flow/Vinyasa – voor zij die wel tegen een beetje zweten en bewegen kunnen
‘Vinyasa’ is afgeleid van Ashtanga en beschrijft het synchroon ademen met de bewegingen en de stappen of opeenvolgingen van posities die je maakt. De lessen leggen dan ook de nadruk op posities met bewegingen die door de docent worden bedacht. Deze vorm van yoga wordt vaak beoefend in een warme ruimte, maar de lessen zijn dynamischer dan bijvoorbeeld Hot yoga of Bikram yoga. Wees dus voorbereid op zweten en veel bewegen!

Iyengar – voor letterlijk ie-de-reen
Deze vorm van yoga is ontwikkeld door BKS Iyengar, met als doel dat het door iedereen kan worden beoefend. Hij ontwikkelde een benadering voor yogaposities die de nadruk leggen op je houding en precisie. Iyengar staat bekend om het gebruik van hulpmiddelen zoals blokken, riemen en dekens, zodat het gemakkelijker is om bepaalde posities te bereiken en te behouden. Het komt ook vaak voor dat de positie langer wordt aangehouden dan bij andere stijlen van yoga.

Yin Yoga – voor zij die wel willen sporten, maar stiekem ook een beetje willen uitrusten
Opvallend aan Yin Yoga zijn de passieve posities die je voor langere tijd moet aanhouden. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld drie tot vijf minuten (soms zelfs langer!) in één positie blijft. Hierdoor zal het bindweefsel van je lichaam de spanning onder andere rond de gewrichten loslaten. Mensen doen vaak mee aan deze lessen om uit te rusten van inspannende opdrachten of yoga-oefeningen.

Kundalini – voor de échte fanatiekelingen
Kundalini staat ook bekend als ‘the yoga of awareness’. Geen enkele Kundalini les is hetzelfde, maar veel lessen leggen wel de nadruk op de ademhaling (bijvoorbeeld een krachtige ademhaling door de lucht met een bepaald ritme in en uit te ademen), verschillende manieren van bewegen, niet alleen asana. Het focust op de ‘life force’ bij het begin van je ruggengraat, die gezien wordt als een opgekrulde slapende slang. Door Kundalini wordt deze slang wakker, en zal naar alle chakras gaan, waardoor je een blijer en gezonder bestaan hebt.

10 redenen om NU aan yoga te gaan doen >

Laatste nieuws