Dit zeggen je cravings over je gezondheid

Wist jij dat je cravings heftige voortekenen kunnen zijn?

Alle cravings op een rij.

Soms heb je ineens zin in een zoete donut met glazuurlaag of wil je op het raarste moment van de dag een zak chips naar binnen werken. Het is voor jezelf vaak lastig te achterhalen waarom je plotseling zin hebt in een bepaald soort voedsel, maar volgens voedingsdeskundige Joseph Colella en professor Julia Hormes zeggen cravings wel degelijk wat over je gezondheid of humeur.

Let hier in de toekomst op; op die manier ontdek je wat je lichaam echt nodig heeft.

1/ Chocola

A. Je bent ongesteld/zwanger of je hebt je dag niet.
Het snoepgoed is hoog in calorieën en vet, dus we hebben hier zin in op momenten waarop we denken dat we het verdienen. En omdat we altijd horen dat chocola gelukkig maakt, gebruiken we dit als excuus om het te eten.

B. Je dieet is te beperkt
“Cravings kunnen het resultaat zijn van jezelf weghouden van lekkernijen”, aldus Hormes, professor psychologie bij de State University of New York. “Als je trek krijgt omdat je niet veel calorieën binnen hebt gekregen, klinkt ineens niets beter dan een stukje chocola.”

2/ Koolhydraten als pasta en brood

Dit kan volgens Hormes maar één ding betekenen: je hebt eigenlijk zin in suiker. Waarom je dan toch een boterham boven snoep kiest? “Het zorgt voor minder schuldgevoel”, zegt Colella.

3/ IJs

Je bent moe. Het bestaat net als yoghurt en melk voor een deel uit lactose, wat je een snelle energieboost geeft. Bewust of onbewust zal je dus naar de vriezer lopen.

IJS

4/ Zoute snacks als chips

A. Je bent uitgedroogd
Vaak heb je dorst als je hongergevoel komt opzetten. Dus heb je zin in zout – dat je lichaam helpt vocht vast te houden – betekent het wellicht dat je te weinig water drinkt.

B. Je bent gestrest
De meeste zoutjes zijn knapperig. Wat dat met stress te maken heeft? “Het kauwen van crunchy voedsel kan je helpen van het onrustige gevoel af te komen”, verklaart Colella.

C. Je eet vooral zachte dingen
Als je voedingspatroon bestaat uit smoothies, yoghurt en soep zit de kans er dik in dat je ineens zin krijgt in (daar is-ie weer) knapperige zoutjes.

5/ Snoep

A. Je wordt of bent ongesteld
Schommelingen in je hormoonlevel kunnen je zin in zoet vergroten.

B. Je lichaam is koolhydraten aan het verwerken
Je behoefte aan snoep staat in relatie met wat je ervoor gegeten hebt: wit brood, witte rijst, pasta. Deze voedingswaren hebben invloed op je bloedsuiker en kunnen je in een dip terecht laten komen. Daarom ga je op zoek naar zoete dingen om het te ‘repareren’.

C. Stress
In nagelbijtende situaties grijp je sneller naar snoep, donuts of taart voor extra energie en om van stress af te komen.

6/ Frituur

Je hebt een slaaptekort. Hierdoor voel je je futloos en dit gevoel wil je compenseren met brandstof in de vorm van eten. Daarnaast is het in zo’n geval moeilijker om moeheid van honger te scheiden. Het beloningscentrum in je hersenen wordt gestimuleerd door gefrituurde snacks, waardoor je je achteraf verzadigd voelt.

Maar pas op: “Dit gevoel is slechts tijdelijk”, aldus de voedingsdeskundige. “Ga liever voor eten bereid in gezonde vetten in plaats van frituurolie.”

Frituur

7/ Ander specifiek eten

A. Emotionele trigger
Je hebt niet ineens zin in een hamburger met ketchup en augurk omdat je lichaam dat nodig heeft, maar omdat je vorige week na een regenachtige dag ook aan diezelfde burger zat. Je hersenen grijpen terug naar dat gevoel en daarom heb je er nu weer zin in.

B. Je ontzegt jezelf dit soort voedsel
Omdat je het van jezelf niet mag eten, heb je er juist nog meer zin in. Je kunt dus beter af en toe een beetje eten van waar je zin in hebt, dan het helemaal van je voedingslijstje schrappen.

Zó kom je van je cravings af >>

Laatste nieuws