Business-wise: chefkok Gizzi Erskine

Gizzi Erskine (35) is een Britse chefkok en tv-persoonlijkheid, en binnenkort te zien als gastchef in MasterChef Holland.

Kookfanaten opgelet.

Met haar sophisticated uiterlijk lijkt ze zo weggelopen uit een jarenzestigklassieker, maar niets is minder waar. Gizzi Erskine (35) is een Britse chefkok en tv-persoonlijkheid, en binnenkort is ze te zien als gastchef in MasterChef Holland. Aangenaam kennis te maken!

‘Met kookboeken naar bed’

Wanneer werd je verliefd op het koken?
«Die passie voor eten is er altijd geweest. Dat komt vooral door mijn moeder, zij was een briljante kok. Toen zij in Thailand zat voor werk begon ik te koken voor mijn zusje – met hulp van mijn moeder via de telefoon. Dat werd echt ons ding. En hoe meer ik kookte, hoe beter ik wilde worden. Ik was echt een nerd, ging zelfs met kookboeken naar bed.»

Toch ging je eerst iets heel anders doen. Leg uit.
«Ik werkte een tijd als piercer en leidde een soort rock-’n-roll-leven – maar ’s avonds verslond ik kookboeken. Toen realiseerde ik me dat koken wel iets meer was dan gewoon een hobby. Het heeft nog twee jaar geduurd voordat ik daadwerkelijk mijn baan durfde op te zeggen. Maar gelukkig is het de beste beslissing die ik ooit heb genomen.»

Jouw ingrediënt voor succes?
«Heel cliché: liefde. Je moet echt een connectie hebben met eten. Je kunt iemand alles leren over technieken, maar die passie moet je hebben. Je moet niet alleen weten dát je iets moet doen, maar ook waaróm je iets doet. Dat probeer ik de kandidaten uit MasterChef ook mee te geven.»

Kun je alvast iets verklappen over de MasterChef-kandidaten?
«De kandidaten waren halverwege toen ik kwam. Ik was erg onder de indruk. Ze stopten duidelijk steeds meer van hun persoonlijkheid in het eten en wilden allemaal iets unieks doen. Soms werkt dat, en soms niet. Maar het is cool om te zien dat iedereen vecht voor zijn plek.»

‘Ik kan níet leven zonder Sunday roast’

Jouw favo maaltijd?
«Ik kan niet leven zonder Sunday roast. Dat móet ik gewoon eten op zondag, waar ik ook ben in de wereld.»

Must-eats in Nederland?
«Ik ben naar Izakaya en Nevel geweest: heerlijk! Verder ben ik weg van de Indonesische scene in Nederland en ik houd van de Zuidoost-Aziatische keuken. En niet te vergeten: de bakkerijen.»

Leven in 5 woorden?
«Vervuld, manisch, vermoeiend, leuk én gelukkig.»

MasterChef Holland, vanaf 16 maart, SBS6

Laatste nieuws