Hoeveel grip heb jij op je geld? Doe de test!

Een slimme meid regelt haar financiën op tijd. 1 Oké, even over geld… ? ? ? Veel vrouwen verdiepen zich niet graag in hun financiën omdat het ond

Een slimme meid regelt haar financiën op tijd. Natuurlijk weet je dat, maar soms is het goed als iemand het je nog even fijntjes onder de neus wrijft. Eens testen hoe het ervoor staat met jouw financiële intelligentie.

1 Oké, even over geld…
? Brand maar los!
? Het is onbeleefd over geld te spreken.
? Goed dan, als het maar niet te ingewikkeld wordt.

Veel vrouwen verdiepen zich niet graag in hun financiën omdat het onderwerp ze niet interesseert. Tegelijk zijn drie miljoen vrouwen in Nederland niet in staat om zelf in hun levensonderhoud te voorzien. Door onwetendheid hebben die vrouwen – maar ook veel seksegenoten die wél economisch zelfstandig zijn – een te rooskleurig beeld van de toekomst. De sleutel tot financiële zelfredzaamheid ligt in inzicht van je inkomenspositie, risico’s in kaart brengen en financieel zelfvertrouwen kweken. De eerste stap naar meer geld overhouden, is je aversie over het onderwerp overwinnen en je in je geldzaken verdiepen.

2 Houd je een kasboekje bij?
? Nee, daar ben ik niet masochistisch genoeg voor.
? Nee, maar ik ben wel ?aardig op de hoogte van ?mijn inkomsten en uitgaven.
? Ja, sinds een paar jaar.

3 Als je de keuze hebt, betaal je dan cash of met pin?
? Ik betaal het liefst met betaalkaarten zoals de Bijenkorf Card, vanwege het shoptegoed en de kortingen.
? Ik betaal altijd cash.
? Ik betaal altijd met plastic, in de vorm van pin of creditcard.

Pinnen, internetbankieren en iDeal zijn voorbeelden van elektronisch betalen, waarbij geld onzichtbaar wordt: je ziet pas later wat er van je rekening is afgeschreven. Het is veilig, maar je verliest er snel het waardegevoel van geld mee. Bij contant betalen zie je wat je nog in je portemonnee hebt en houd je meer grip op je uitgaven. Pin een of twee keer per week een vast bedrag en geef niet meer uit dan je op zak hebt: zo krijg je meer controle.

4 Je moet nu meteen 1000 euro ophoesten, lukt dat?
? Ja, als ik deze maand verder superzuinig leef.
? Duizend euro? Help! Accepteert u ook creditcards?
? Ja, ik heb altijd een potje voor onvoorziene uitgaven.

5 Sta je wel eens rood?
? Nooit, dat is tegen mijn principes.
? Vaak. Of beter gezegd: wanneer eigenlijk niet?
? In het afgelopen jaar ?misschien twee of drie keer.

Rood staan kan handig zijn om een financieel dipje te overbruggen. Maar het is en blijft gewoon een lening: je betaalt tussen de 8 en 15% rente per jaar over het bedrag dat je rood staat. Probeer dus je rekening in het zwart te houden en ga zeker niet sparen als je rood staat.

6 Heb je kinderen?
? Nee.
? Ja.
? Ja, ik ben alleenstaande moeder.

Stellen zonder kinderen hebben gemiddeld het meest te besteden, gevolgd door alleenstaanden zonder kinderen en stellen met kinderen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft berekend dat één kind gemiddeld 17% van het besteedbaar (gezins)inkomen kost. Twee kinderen kosten gemiddeld 26% van het inkomen, drie kinderen 33% en vier kinderen 40%.

7 Hoe verliepen de salarisonderhandelingen bij je laatste baanwissel?
? Ik heb het aanbod dat Personeelszaken me deed meteen aangenomen.
? Ik heb een paar jaar gewacht voor ik om salarisverhoging heb gevraagd.
? Ik heb er vóór ik tekende een goed salaris uitgesleept, iets meer dan ze boden.

8 Ben je al eens van energieleverancier gewisseld?
? Ja.
? Kan dat dan?
? Ik denk er wel eens over, maar het is er nog niet van gekomen.

Consumenten kunnen gemiddeld 283 euro per jaar besparen op energiekosten door over te stappen naar een andere leverancier, stelt betaalwijzer.nl. Jonge gezinnen kunnen door overstappen het meest besparen, namelijk 290 euro per jaar. Stellen (tweepersoonshuishoudens) kunnen iets minder besparen: 286 euro per jaar. Alleenstaanden hebben de minste besparingsmogelijkheden, maar kunnen er jaarlijks toch ook nog 277 euro op vooruitgaan. Ook op het gebied van verzekeringen en telecomproviders valt door overstappen vaak aardig wat te ‘verdienen’.

9 Heb je wel eens in het buitenland gewerkt?
? Ja, een paar jaar.
? Ja, een paar maanden.
? Nee, nog nooit.

10 Hoe staat het met je oudedagsvoorziening?
? Naast mijn bedrijfspensioen leg ik zelf elk jaar een bedrag in op een ?speciale renterekening.
? Ik zet af en toen wat weg op een spaarrekening.
? Wat ik verdien gaat schoon op en soms houd ik aan het einde van mijn salaris ?nog een stukje maand over. Met later ben ik totaal niet bezig.

Vooral ?

Ten eerste: complimenten dat je nog niet in de goot ligt. En ten tweede: zorg alsjeblieft dat je meer grip op je geld krijgt (het Nibud heeft daar een speciaal stappenplan voor). Bijt even een paar maanden door de zure appel heen: creditcards doorknippen, jezelf van het rood terug naar het zwart besparen, kasboekje bijhouden, begroting en budget bepalen. Het heeft iets naïefs en puberaals om standaard lichtzinnig met geld om te gaan. Pak het wat volwasser aan en je zult zien dat je een andere relatie met geld krijgt, één die zeker zo bevredigend is.

Vooral ?

Niet slecht, in grote lijnen heb je je inkomsten en uitgaven aardig in beeld. Of ze ook in evenwicht zijn is de vraag: wat minder vaak rood staan en iets meer sparen zou waarschijnlijk meer rust geven. Daarnaast is ?het zaak – even diep ademhalen – om met een onafhankelijk financieel adviseur je ?hele financiële plaatje door te lichten en een realistisch ‘levensplan’ te maken om je financiële beslissingen aan op te hangen. ?Het is even een klus om je hele administratie te ordenen, maar je hebt er jaren plezier ?van en niemand maakt je nog wat wijs over ‘vastrentende waarden’ of ‘premiedepots’.

Vooral ?

Gefeliciteerd, je hebt een gezonde controle over je financiën. Je betaalt je belasting op tijd, hebt – afgezien van de hypotheek – geen schulden en je bent voorbereid op tegen??vallers, dankzij een spaarpotje. Vier het ?met een flesje champagne: je kunt het je ?veroorloven om van je geld te genieten.

Tekst: Puck van de Heuvel

Laatste nieuws