5 tips om je werk(gever) weer leuk te gaan vinden

Jan Dijkgraaf heeft 5 paar briljante tips om ‘weekendwensers’ te helpen hun werk(gever) weer leuk te vinden en het zonnetje op de werkvloer te worden.

En het zonnetje op de werkvloer te worden.

Als je tot wel twintig procent van je tijd doorbrengt op je werk, is het nogal zonde wanneer je er eigenlijk geen zin meer in hebt. Beschouw jij je werk vooral als een noodzakelijk kwaad omdat je nou eenmaal je huur moet betalen (of die exorbitant dure schoenen)? Dat kan anders! Professioneel buttkicker Jan Dijkgraaf schreef een boek waarin hij ‘weekendwensers’ helpt hun werk(gever) weer leuk te gaan vinden. Zijn tips om weer het zonnetje op de werkvloer te worden:

Tip 1
Stop je baas als vijand te zien
Je werkt natuurlijk voor geld. En je vindt het natúúrlijk te weinig. En je moet dingen doen. Van iemand. Die meer verdient dan jij. Als je dat nu allemaal even vergeet en bedenkt dat je baas ook weer een baas heeft (zelfs als ’ie eigenaar is, dan is zijn baas namelijk de hypotheekbank). Als je je baas nou eens gaat zien als iemand die jij dingen uit handen kunt nemen. Die jij geen problemen bezorgt maar oplossingen. Die jij laat stralen, doordat jij je werk fantastisch doet. Die jou daar (ná verloop van tijd, niet van tevoren) natuurlijk voor gaat belonen (anders ga je weg). Hoe zou díe baas tegen jou aankijken?

Nou dan!

Tip 2
Vind jezelf telkens opnieuw uit
Welke opleiding je ook hebt gehad, welke functie er ook op je visitekaartje staat, over vijf jaar is alles anders. Wat zeg ik? Over twee jaar. Je moet jezelf voor eeuwig blijven ontwikkelen als je niet wilt worden weg-gereorganiseerd. Of gewoon vervangen door een nog ambitieuzer, jonger ding die hetzelfde kan als jij (misschien zelfs een beetje meer) maar dan voor de helft van jouw salaris. En met ‘ontwikkelen’ bedoel ik ook richting andere beroepen. Wat jij nu levert, is dat over vier jaar nog geld waard? Is er überhaupt nog behoefte aan? Kan een computer dat niet veel beter? Zelfs als werknemer moet je jezelf zien als een ‘merk’ en dat merk moet dóór. Eeuwig dóór.

16 tekenen dat je je baan haat >

Tip 3
Lever altijd 10 procent extra
Als je geen gezeur wilt over je werk, doe dan gewoon altijd 10 procent meer dan je moet doen. In tijd (werk dus ook niet part-time, want dan ben je een dief van je eigen portemonnee). In productie. In alles. Als je 10 procent meer levert dan volgens je contract moet, val je in positieve zin op. Als je in positieve zin opvalt, wordt je werk(gever) leuker.

Extra tips om positief opgemerkt te worden op de werkvloer (en die promotie binnen te slepen) >

Tip 4
Laat je afrekenen op output
Zelfs de wet staat het nu toe: flexibele werktijden en werkplekken. Wat niet wil zeggen dat alle werkgevers vrolijk gaan meewerken. Want die vertrouwen je vaak alleen als ze je de hele dag kunnen zien. Je werk wordt er zoveel leuker op als je je werkgever (of in elk geval je directe leidinggevende, je baas) ervan kunt overtuigen dat het niet gaat om wanneer je iets doet, maar dát je iets doet en dat je het ook goed doet. Als je dan ook Tip 3 al opvolgde, komt het vertrouwen er vanzelf. En kun je inderdaad op een mooie maandagmiddag lekker naar het strand en ’s avonds thuis je werk doen. Of ’s nachts.

Tip 5
Maak je niet druk om niks
Vrouwen maken zich te druk. Twee dingen. Een: maak je alleen druk om dingen die je direct zelf kunt beïnvloeden. Daarmee is namelijk al 80 procent van de dingen waar je je druk om maakt weg. Twee: maak je bij de dingen die je direct zelf kunt beïnvloeden alleen druk om echte problemen. Dan valt ook daarvan het grootste deel af, want 80 procent van de problemen lost zich vanzelf op. Blijft over: 4 procent van alles waar je je vroeger druk om maakte. Kun jij de slechte financiële situatie van je werkgever niet beïnvloeden, denk je? Wat als je een maand lang één dag per week extra en gratis komt werken? En je collega’s ook? Zou dat helpen? Ofwel: show, don’t tell!

Zo, aan de slag, dames. En anders niet meer zeuren…

x
JanD

‘Wake-up call voor weekendwensers’ kost 16,95 euro en is te koop via www.brambbot.nl/boeken

Laatste nieuws