5 tips voor duurzaam ondernemen

Duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen, wie kent de termen niet? En waar begin je? Hier 5 tips voor duurzaam ondernemen.

Van Suze Gehem, mede-oprichter van De Groene Grachten

Smeltende ijskappen, plastic soep in zee, ontbossing… Als we door gaan op deze manier te consumeren, hebben we in 2050 drie planeten nodig om de wereldbevolking te onderhouden. We staan dus voor grote uitdagingen. De vraag die daarbij automatisch opkomt: Wat kan ik doen? En is wat ik doe niet een druppel op een gloeiende plaat? Ik ben ervan overtuigd dat de vele druppels een gloeiende plaat echt wel kunnen afkoelen! Maar in plaats van ‘ellende beperken’, denk ik graag in kansen; er zijn zo veel gave innovaties en slimme oplossingen. Het is aan ons om die slim in te zetten.

Een van de manieren om jouw steentje bij te dragen, is op de werkvloer, door duurzaam of maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Vanuit mijn eigen ervaring als mede-oprichter van De Groene Grachten, weet ik dat je veel zelf kunt doen. Zowel in de manier waarop je je organisatie runt, als in de (productie)processen. Kijk dus goed naar jouw rol en omgeving; waar kun jij een verschil maken? Begin met een paar eenvoudige aanpassingen. Iedere stap is de juiste, zolang je ’m maar in de goede richting zet!

5 tips om duurzamer te ondernemen:

1 Denk circulair
Denk van tevoren na over welk effect en wisselwerking jouw bedrijf en product of dienst heeft op zijn omgeving. Gebruik je duurzame materialen in je producten? Ga je creatief om met de verpakkingen? Recycle je alles wat mogelijk is? Leg verbindingen, zodat de ene afvalstroom weer voedingsbodem kan zijn voor iets anders. Door je processen efficiënter te maken, kan je bovendien vaak verspilling tegengaan. Neem bijvoorbeeld papier. Dat kan tegenwoordig ook van landbouwafval of mineralen gemaakt worden. En in plaats van alleen maar te kijken naar de papierverspilling of het kopieerapparaat, kijk eens breder naar de informatie- en documentenstroom in je bedrijf en hoe je die efficiënter en groener kunt maken.

2 Maak duurzaamheid ‘leuk’
Zoals Wubbo Ockels altijd zei: “Duurzaam is niet minder maar anders en bovendien veel leuker!” Neem bijvoorbeeld een lekkere biologische lunch af, dat is beter voor het milieu en lekker vers! Wedstrijdjes werken ook altijd goed. Ga een groene competitie aan met een paar bedrijven of met een andere afdeling en kijk hoeveel CO2 je bespaart. Of bied een leuk, groen alternatief voor het transport van en naar je werk.

3 Rendement is niet puur financieel
Denk met je bedrijf ook op de middellange of lange termijn. Uiteraard wil je een sluitende business case, maar korte termijn denken kan een duurzame bedrijfsvoering ook in de weg staan. Opbrengsten zijn vaak breder dan alleen de euro’s. Denk aan het maatschappelijk rendement van je investering. Is de gebruiker van jouw product of dienst er slimmer of beter door geworden? Doe je iets terug voor de buurt? Zijn je werknemers gezond en ontwikkelen zij zich voldoende?

4 Get inspired!
Ik krijg vaak een boost als ik zie hoe anderen te werk gaan. Zoek bijvoorbeeld aansluiting bij like-minded ondernemers, abonneer je op een leuke blog of bezoek events. Probeer niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden, maar leer van anderen en inspireer elkaar.

5 Maak je werkomgeving groen
Het is eigenlijk grappig dat mensen meer in hun huis investeren, terwijl ze vaak de meeste tijd op hun werk doorbrengen. Kies dus voor een gezonde werkomgeving. Begin bij ‘het probleem’; waar wordt in mijn bedrijf (te veel) energie of water verbruikt? Hoe kan ik hierop besparen? Hoe kan ik zelf duurzame energie opwekken of inkopen? Beantwoord deze vragen en je zet al een flinke stap in de goede richting. Kijk bijvoorbeeld of je vloer, gevel of dak goed geïsoleerd is. Kies voor een duurzaam energiecontract of zonnepanelen. Bekijk of je je kantoor flexibel kunt delen met anderen. En hang LED-lampen op, deze verdien je vaak al in 1 tot 2 jaar terug. Kijk voor meer ideeën ook eens op De Groene Menukaart om te zien wat je thuis of in je kantoor allemaal kunt doen: www.degroenemenukaart.nl.

12 tips om die baan in de mode binnen te slepen >

Suze Gehem won vorig jaar de eerste editie van de Smart Sustainable Sisley Award. Ze is mede-initiatiefnemer van ‘De Groene Grachten’ in Amsterdam. Zij ontving in 2011 cum laude haar mastertitel Industrieel Ontwerper aan de TU Delft en werd in dat jaar tevens ‘Fellow in Management’ door haar deelname aan het internationale managementprogramma Unitech. Een groot deel van haar studie voltrok zich in het buitenland. Zo studeerde zij een semester aan de École Centrale de Paris, een van de prestigieuze Grandes Écoles. Daarna liep ze stage bij Siemens in Parijs. Tijdens een onderzoeksproject in de Zuid-Afrikaanse townships kon ze voor het eerst haar duurzaamheids-ambities tonen.

Na haar afstuderen bij Schiphol Group kwam ze in contact met Wubbo Ockels over een projectidee dat hij ‘De Groene Grachten’ noemde. Suze begon haar loopbaan door samen met Ockels en Jelle Rademaker dit nieuwe, groene initiatief op te zetten. De Groene Grachten zet zich in om historische binnensteden in Nederland duurzaam te maken door mensen helpen hun huis of kantoor energiezuinig te maken met Advies op Maat en De Groene Menukaart. Ook start de organisatie regelmatig innovatieve projecten, zoals Amsterdam Rooftop Solutions en Zon op de Zwijger. www.degroenegrachten.nl

Laatste nieuws