9 businesstips van jonge ondernemers

Allemaal hebben ze succesvolle bedrijven, maar het is deze dames niet komen aanwaaien. Hier hun gouden tips voor het starten van je eigen onderneming.

Start je eigen onderneming!

Allemaal hebben ze succesvolle bedrijven, maar het is deze dames niet komen aanwaaien. Ze hebben keihard moeten werken om hun business van de grond te krijgen. Hier hun gouden tips voor het starten van je eigen onderneming.

Winnares van de Starters Award 2014 Marieke Havermans, eigenaar en oprichter van Onora, een bedrijf dat een nieuw type grafkist heeft ontwikkeld: stijlvol en ecologisch.

1 Vraag een groenverklaring van RVO aan
Als je een duurzaam/groen product, dienst of ontwikkeling hebt: vraag een groenverklaring aan. Hiermee kun je tegen zeer goede voorwaarden een financiering krijgen van groenfondsen.

2 Zoek een coach
Als (startend) ondernemer moet je veel dingen doen die je nooit eerder hebt gedaan en die je nog moet leren. Zoek iemand die je daarin begeleidt en die je steunt bij je persoonlijk ontwikkeling.

3 Plannen, plannen, plannen
Het sluiten van contracten, overeenkomsten of financieringsregelingen kost altijd meer tijd dan verwacht, dus bouw hiervoor twee keer zoveel tijd in. Je planning halen is key voor een succesvolle onderneming.

Genomineerde voor de Smart Sustainable Award 2014 Willa Stoutenbeek, oprichter W.Green, een Branded Communication Bureau met een specialisatie in duurzame Fashion & Lifestyle.

1 Durf fouten te maken
Als je elke fout inzet als leerproces kun je veel sneller persoonlijke/professionele groei doormaken dan wanneer je krampachtig alle risico’s uit de weg gaat. Vaak moet je risico’s nemen om de volgende stap te maken. Soms gaat dat goed, soms ga je op je bek. Hoe vaker je valt, hoe beter je leert op te staan én dezelfde fout niet nog eens te maken.

2 Communiceer x 3
Een van de grootste eyeopeners voor mij was het besef dat constant in gesprek blijven met je klant(en), over wat zij van je verwachten en waar zij vinden dat jouw kracht ligt, heel belangrijk is. Ja, soms krijg je dan ook je minder sterke punten te horen, maar dat is alleen maar mooi meegenomen. Daar kun je dan mee aan de slag of je kunt je juist nog meer focussen op die dingen waar je wel in uitblinkt. Vraag dus vaak om (constructieve) feedback!

3 Doe eens wat anders
Denk altijd vooruit en probeer nieuwe dingen. Zonder dat we het zelf doorhebben, hebben we allemaal vaste patronen en maniertjes ? een leuke erfenis van je opvoeding en/of een vorige baan. Dus kom je regelmatig in dezelfde minder prettige situatie terecht, dan zou je eens kunnen proberen om het helemaal anders aan te pakken. Zoals je het van nature nooit zou doen. De uitkomst kan zomaar verrassend goed zijn! 🙂

Bonus:
Ook intuïtie is belangrijk voor een succesvolle onderneming. Het woord heeft misschien een zweverige en ongrijpbare bijklank, maar eigenlijk is intuïtie iets heel moois en interessants. Het is je innerlijke raadgever, die je in allerlei situaties kunt inzetten. Vergelijk het met een hond die onweer aan voelt komen of direct weet wanneer een persoon onbetrouwbaar is. Ook al zijn we getraind om situaties op feiten te beoordelen, je intuïtie is in de zakelijke wereld net zo belangrijk.

Aranka van Voorden is oprichter van het giga fitnessblog fitgirlcode.com en heeft daarnaast haar eigen sportkledinglijn Jogha.

1 Netwerk je een slag in de rondte
Werk vanaf dag één aan je zakelijke netwerk, ook als je nog op school zit. Jouw collega-studenten kunnen zomaar de nieuwe marketingmanager worden van een bedrijf waar jij graag zaken mee wilt doen. Het is belangrijk dat je jezelf overal goed presenteert. Wees aardig, oprecht en val op. Dit betekent niet dat je met alle winden mee moet waaien, maar zorg dat de mensen uit jouw netwerk weten waar jij goed in bent en dat ze je succes gunnen.

2 Cijfers liegen niet
Begrotingen en prognoses maken is misschien niet altijd even leuk, maar wel heel belangrijk. Op den duur leer je zo zelfs voorspellen of er geld binnenkomt, en hoeveel. Bepaal bij alles wat je doet hoeveel tijd erin gaat zitten en of het rendabel is. Op deze manier kun je berekenen of iets de investering waard is of dat je je tijd beter ergens anders aan kunt besteden.

3 Word geen werknemer in je eigen bedrijf
Wanneer je een eigen bedrijf start, doe je eigenlijk alles zelf. Je zal nooit een 9-5 job zal hebben met 25 vakantiedagen en uitbetaalde overuren. Het is jouw verantwoordelijkheid om een goed team om je heen te verzamelen waaraan je taken kunt delegeren, anders houd je het niet lang vol. Ondernemers die in een team werken, zijn succesvoller dan ondernemers die alleen werken. Je inspireert en ondersteunt elkaar om dingen naar een volgend level te tillen.

Zo, nu kun je mooi aan de slag met je ondernemingsplan. Mail je plan naar [email protected] en ding mee na die begerenswaardige Starters Award! Nog wat hulp nodig? Stuur je vraag naar de helpdesk!

Laatste nieuws