Wat je als carrièrevrouw moet weten over de Brexit

Na 43 jaar komt er een einde aan het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. 52 procent stemde vóór een Brexit en die heeft grote gevolgen. 

It is real.

De stemmen in Engeland zijn geteld: na 43 jaar komt er een einde aan het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Een kleine meerderheid (52 procent) stemde vóór een Brexit en die heeft grote gevolgen voor zowel de economie als de politiek. Maar wat betekent de Brexit voor ons? Wij zetten de feiten voor je op een rij.

1/ Ondernemers
Hoewel er op korte termijn, behalve het afnemen van het vertrouwen in de Britse economie en het dalen van de koers van de pond, weinig zal veranderen, wordt handel drijven met het Verenigd Koninkrijk (VK) in de toekomst een stuk lastiger. De Britten zullen waarschijnlijk hun eigen regels en importtarieven toepassen, waardoor de handel met EU-landen te duur en dus minder aantrekkelijk wordt. In het ergste geval verlaat het VK de EU-markt, waardoor exporteren naar Groot-Brittannië (GB) hetzelfde wordt als handel drijven met de Verenigde Staten, Japan, China en andere niet-Europese landen.

2/ Vakantievierders
Goed nieuws: een daling van de koers van de pond maakt een citytrip naar Londen in één klap stukken goedkoper. De grote vraag blijft alleen: wat gebeurt er met de grenscontroles? Het VK heeft het Schengen-verdrag namelijk nooit ondertekend. Reis je met de Eurostar naar Londen, dan ga je in Frankrijk al door de Britse douane. Als de afspraken daarover ongedaan worden gemaakt, betekent dat een dubbele grenscontrole voor mensen die naar GB willen reizen.

3/ Expats
Heeft het grote aantal (Oost-)Europese arbeidsmigranten die lokale, duurdere loodgieters en stukadoors de markt uit werken, de doorslag gegeven in de beslissing om de EU te verlaten? Het is lastig om daar nu een uitspraak over te doen, behalve dat GB de controle op zijn eigen economie terug wil. Maar wat betekent dat voor expats? Europeanen in het VK mogen waarschijnlijk blijven zodra het EU-lidmaatschap eindigt, maar voor nieuwe expats ligt dat anders. De Britten zullen immigranten die vaardigheden hebben die locals missen waarschijnlijk toestaan, maar niets is zeker. Voor wie carrière wil maken aan de andere kant van de zee breekt in ieder geval een zeer onzeker tijdperk aan. En dan hebben we het nog niet eens over de banken in Londen waar al jaren veel Nederlanders werken. Londen, het financiële centrum van Europa, zal moeten worden vervangen door een andere Europese stad. Frankfurt en Amsterdam zijn op dit moment de favorieten.

Maar zover is het gelukkig nog niet. Het duurt nog zeker twee jaar voordat GB de Europese Unie definitief verlaat. In die periode zal de EU een exit agreement overeen moeten komen. Daarnaast moet de uitslag van het referendum nog door het Engelse parlement worden goedgekeurd. En dat zal wel even duren, aangezien het aantal voor- en tegenstemmen zo dicht bij elkaar ligt.

Bron: De Telegraaf

Laatste nieuws