Waarom elk weekend drie dagen zou moeten duren

Een lang weekend is niet alleen fijn, maar ook hartstikke gezond én goed voor je werklust.

Wij stemmen voor!

De meeste fulltimers werken hard. Heel hárd. Vaak zelfs meer dan de afgesproken veertig uur per week. Maar hoewel een productieve vijfdaagse werkweek voor veel voldoening kan zorgen, zal niemand ontkennen dat wat meer vrije tijd absoluut geen kwaad kan. Wij pleiten voor een langer weekend en dit is waarom:

1/ Overwerken is ongezond

Overmatig veel werkuren zijn hartstikke slecht voor je gezondheid, blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het medische tijdschrift The Lancet. Werknemers die meer dan 55 uur per week on the job zijn, hebben volgens het wetenschappelijke onderzoek 33 procent meer kans op een beroerte en 13 procent meer kans op een hartziekte dan mensen met een veel kortere werkweek. Sterker nog: hoe meer iemand werkte, hoe groter de kans op een beroerte. Een goede reden om te minderen in je werkuren en voorál niet over te werken dus.

2/ Het is effectiever

De meest productieve mensen spenderen het minste tijd op kantoor. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd door The Economist. De reden lijkt ons simpel: ken jij iemand die ooit een briljant idee kreeg terwijl ze compleet uitgeblust was? Nee dus. Als je minder tijd hebt op kantoor, valt er ook minder tijd te verspillen. Kortom: in een vierdaagse werkweek zou je dus net zo veel kunnen doen als in een 40-urige werkweek.

3/ Werknemers zijn tevredener

Minder werken betekent ook meer tijd voor jezelf – en dat is iets waar veel werknemers naar snakken. Een Amerikaans bedrijf probeerde de vierdaagse werkweek al uit en de resultaten waren positief: werknemers hadden een betere werk-levenbalans. Daardoor waren ze happier en bleven ze langer bij het bedrijf hangen. En da’s weer handig: gelukkige werknemers zijn namelijk 12 procent productiever.

4 x waarom je voor je droombaan zou moeten gaan >

Laatste nieuws