10 Dingen die je nooit moet zeggen op je werk

Oeps!

Op je werk worden er vast wel eens grapjes gemaakt en daar is op zich ook niets mis mee. Maar je moet wel weten waar de valkuilen zitten, want er zijn uitspraken die je écht niet kunt doen op je werk. Dr. Travis Bradberry, mede-oprichter van TalentSmartschreef een artikel over de uitspraken die je echt niet kunt maken op je werk.

Schade

Lees ook: Zo lang moet je vrij nemen om écht tot rust te komen 

“Er is aan aantal dingen die je gewoon nooit moet zeggen op werk. Vaak zijn het juist de subtiele dingen die schade brengen aan je imago”, aldus Bradberry. Benieuwd naar wat je nou wel en niet kunt zeggen? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

1. ‘Het is niet eerlijk’
Helaas is het leven ook niet altijd eerlijk. “Iedereen weet dat het leven niet altijd eerlijk is. Door dit te zeggen suggereer je dat het leven eerlijk is. Zo lijk je onvolwassen en naïef”, aldus Bradberry.

Zeg in plaats daarvan:
Hou je vast aan de feiten en blijf constructief. Zeg bijvoorbeeld: “Ik heb gemerkt dat collega x het grote project toegewezen heeft gekregen en ik hoopte eigenlijk het zelf te krijgen. Zou je me kunnen vertellen wat je deze beslissing heeft doen maken? Ik zou graag willen weten waarom je dacht dat ik niet de juiste persoon was, zodat ik mijn vaardigheden kan verbeteren.”

2. ‘Dat is niet mijn schuld’
Volgens Bradberry moet je nooit met je vingers gaan wijzen. “Je collega’s zullen je zien als iemand die weinig verantwoording neemt en dit maakt ze nerveus. Voortaan zullen sommige collega’s liever niet meer met je werken.”

Zeg in plaats daarvan:
Wees verantwoordelijk en als je een rol had, hoe klein ook, in iets wat misging, erken dat gewoon. En zo niet, geef dan een objectieve en nuchtere uitleg van wat er gebeurd is. Blijf bij de feiten en laat je baas/collega’s hier hun eigen conclusies uit trekken over wie de schuldige is.

3. ‘Ik zal het proberen’
Het enige wat deze zin zegt is dat je een gebrek aan vertrouwen hebt in je eigen vermogen. Geloof in jezelf en in de mogelijkheden die het je biedt.

Zeg in plaats daarvan:
Je kunt altijd een alternatief aanbieden of ga er gewoon voor. Je kunt meer dan je denkt.

4. ‘Zo doen we het altijd al’
Bradberry legt uit: “Zeggen dat je iets altijd al zo doet, laat het lijken alsof je lui bent en niet bestand bent tegen veranderingen. Ook kan je baas zich afvragen of je jezelf wel wil verbeteren.”

Zeg in plaats daarvan:
Benader het positief, door bijvoorbeeld te zeggen: “Zou je me willen helpen met deze nieuwe manier van aanpak? Zo kan ik het beter begrijpen en uitvoeren.”

5. ‘Dit duurt maar een minuutje’
“Zeggen dat iets slechts een minuut duurt, ondermijnt je vaardigheden en kan de indruk geven dat je haastig door je taken gaat”, zegt Bradberry.

Zeg in plaats daarvan:
“Tenzij je je taak gaat voltooien in 60 seconden, voel je vrij om te zeggen dat het ‘niet lang’ zal duren.”

6. ‘Die collega is een sukkel/doet z’n werk niet goed/ etc.
Kleinerende opmerkingen maken over je collega’s brengt meestal niets goeds. “Als je opmerking waar is, dan weet waarschijnlijk iedereen dit al, dus is er geen noodzaak om het te bewijzen. Je collega’s afzeiken kan de indruk geven dat je jezelf beter vindt dan anderen. Dit gaat je tegenstaan doordat je collega’s jouw negatieve adviezen zat worden.”

Zeg in plaats daarvan:
We denken dat in dit geval, het beter is om helemaal niets te zeggen. Als je zo graag wil roddelen, doe het dan gewoon thuis.

7. ‘Dat stond niet in mijn functieomschrijving’
“Dit klinkt alsof je alleen bereid bent om het minimale te doen wat nodig is om je salaris te blijven krijgen. En zo wil je niet overkomen”, adviseert Bradberry.

Zeg in plaats daarvan:
Het beste wat je in deze situatie kunt doen, is de taak gretig aanpakken en laten zien hoe goed je dit kunt. Je kunt namelijk altijd later met je baas bespreken of je functieomschrijving (en daarmee ook je salaris) toe is aan een update.

8. ‘Ik kan het niet’
“Je collega’s trekken hier maar één conclusie uit en dat is dat je niet bereid bent om te doen wat nodig is om deze klus te klaren.”

Zeg in plaats daarvan:
Als je echt iets niet kunt doen omdat je niet over de benodigde vaardigheden beschikt, dan kun je altijd een alternatieve oplossing aanbieden. Bijvoorbeeld: “Ik kan vanavond niet tot laat blijven, maar ik kan wel morgenvroeg eerder komen.”

9. ‘Ik haat deze baan’
Het laatste wat je baas en je collega’s van je willen horen op het werk is hoe erg jij je werk haat. Dit zorgt ervoor dat je als negatief persoon wordt gezien en je baas weet dat er vast wel een enthousiaste vervanger te vinden is.

Zeg in plaats daarvan:
Zeg in dit geval niet dat je niet tevreden bent met je baan, in ieder geval niet tegen je collega’s. Als je echt een hekel hebt aan je werk, neem dan ontslag en zoek een andere baan. Van nutteloos klagen wordt namelijk niemand beter.

10. ‘Ik ga nu een domme vraag stellen/Ik denk dat’
“Deze passieve zinnen laten je niet geloofwaardig overkomen”, adviseert Bradberry. “Zelfs als het een geweldig idee is, zal er een gebrek aan vertrouwen zijn. Als je geen vertrouwen hebt in wat je zelf zegt, zal niemand anders er in vertrouwen.”

Zeg in plaats daarvan:
Als je echt iets niet weet, zeg het dan gewoon. “Ik kan je momenteel deze informatie niet geven, maar ik zoek het uit en kom later bij je terug.”

Lees ook: Dit zijn de meest ‘sexy’ beroepen voor vrouwen, volgens mannen

Bron: Grazia | Beeld: The Devil Wears Prada

Laatste nieuws