De 9 smerigste plekken op kantoor

Ai... nummer 1 verwacht je niet!

Voor het schoonmaken van ons huis maken we maar al te graag tijd vrij. Maar het schoonmaken van onze werkplek – waar we toch zo’n 40 uur per week doorbrengen – schiet er nog weleens bij in. Welke plekken je écht eens onder handen moet nemen op kantoor, of waar je beducht op moet zijn als je gesteld bent op je hygiëne? Helpling, het online platform voor het boeken van een huishoudelijke hulp, wijst de 9 smerigste plekken op het kantoor aan:

1/ Je lievelingsmok

Heb jij een favoriete theemok die je liever niet in de vaatwasser zet, omdat hij dan de volgende dag misschien op het bureau van een collega belandt? Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van alle mokken besmet is met gezichtsbacteriën, ook als ze afgespoeld zijn met heet water. Toch maar in de vaatwasser ermee?

2/ Je koptelefoon

Het is niet ongebruikelijk dat collega’s koptelefoons of headsets delen. Toch is het aan te raden om dit soort voorwerpen niet uit te lenen aan collega’s. Zorg voor een eigen koptelefoon en bewaar deze op een vaste plek. Huidschilfers, zweet en oorsmeer kunnen zorgen voor uitslag op je gezicht. Houd ook je eigen koptelefoon fris door er eens per maand een ontsmettingsdoekje overheen te halen.

3/ Kauwen op pennen

Eén op de vijf werknemers stopt weleens – zonder erbij na te denken – een pen in zijn of haar mond. Pennen gaan letterlijk van hand tot hand door het hele kantoor en zijn daarom niet bepaald schoon. Denk voortaan dus eerst even na of je wel écht de pen van je collega wilt lenen.

4/ De printer

Omdat iedereen graag op tijd z’n printjes wil, wordt de gemiddelde printer en kopieermachine tot 300 keer per dag aangeraakt – en daardoor een broedplaats voor vervelende bacteriën. Haal daarom iedere keer een reinigingsdoekje over de knoppen voordat je de printer gebruikt.

5/ Je toetsenbord

Toetsenborden zijn een bron van bacteriën, vooral omdat we de toetsen ongeveer acht uur per dag constant indrukken. Huidcellen, voedselresten en zweet zorgen ervoor dat bacteriën zich in de relatief kleine ruimtes tussen de toetsen snel verspreiden. Schud je toetsenbord daarom elke week goed uit en haal een vochtig doekje over de toetsen.

6/ De koelkast 

Druipende bakjes, beschimmelde pakken yoghurt en schimmels. Bacteriën genieten van zo’n omgeving. Een koelkast thuis bevat gemiddeld 7850 bacteriën per vierkante centimeter en deze wordt veel minder intensief gebruikt dan een koelkast op kantoor. Maak de planken en lades van de koelkast op kantoor daarom om de twee dagen schoon met allesreiniger en de harde kant van de spons.

7/ De kraan

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat de kraan bij toiletten vaak viezer is dan het toilet zelf. Waarom? De kraan is het eerst wat je aanraakt als je klaar bent op de wc. Hoe meer mensen er per dag naar het toilet gaan, hoe viezer de kraan wordt. Ieuw…

8/ De magnetron

Havermout als ontbijt en een soepje voor de lunch: in de magnetron komen alle smaken en geuren voorbij. Bacteriën hebben warmte nodig om te overleven en dat vinden ze in de magnetron volop. Zeker als er ook gerechten met vlees worden opgewarmd, kun je ziek worden wanneer de magnetron niet goed wordt schoongehouden. Reinig de magnetron daarom elke dag met een warm sopje op basis van schoonmaakazijn.

9/ De wc

Misschien een open deur, maar de wc is niet altijd even schoon. Ruim de helft van de Nederlandse werknemers stelt het toiletbezoek liever uit dan dat zij op het werk hun behoefte doen. Meer dan 60 procent ergert zich aan een vies en stinkend toilet op het werk. Als je goed je handen wast na een toiletbezoek, hoef je nergens bang voor te zijn. Maar let op, goed je handen wassen kost tijd: zo’n 20 tot 30 seconden.

Dit zijn de 10 meest deprimerende banen >

Bron: Helpling | Beeld: iStock

Laatste nieuws