De loonkloof tussen mannen en vrouwen: zo maken we het verschil

Mannen verdienen nog steeds meer dan vrouwen en dat is niet meer van deze tijd.

Wereldwijd is de positie van vrouwen gemiddeld nog steeds lager dan die van de man. In Nederland lijkt dit misschien mee te vallen, maar niets is minder waar. Mannen krijgen gemiddeld 15,5 procent meer loon en dit betekent dat vrouwen tijdens hun gehele carrière €300.000 mislopen. Vandaag is het Equal Pay Day, samen met Nienke Plas voert WOMEN Inc. de campagne “Waar is mijn €300.000?”

Niet van deze tijd

Lees ook: Met déze lichaamstaal, blaas je je werkgever omver

Ongelijkheid in het salaris anno 2018? Bijna 60 procent van de werkgevers gelooft er niet in. Zij denken dat er binnen hun organisatie geen sprake is van ongelijkheid en besteden hier dus geen aandacht aan. De erkenning van het probleem ontbreekt en dit is waar WOMEN Inc. vandaag mee aan de slag gaat. Met een positief vooruitzicht, namelijk 75 procent van de werkgevers die de loonkloof onrechtvaardig vindt en 53 procent die aangeeft dat ze het willen oplossen, vragen we vandaag aandacht voor Equal Pay Day.

Eigen initiatief

De loonkloof vermindert langzaam maar zeker. In 2014 verdienden vrouwen 20 procent minder dan hun mannelijke collega’s. Dit is nu gedaald naar 15,5 procent. Erkenning van het probleem is een grote stap in de goede richting, maar vrouwen kunnen ook zelf het verschil maken.

Door WOMEN inc. kun je je werkgever een stap voor zijn. Het bedrijf lanceert tools die jou helpen bij het verkrijgen van een optimaal salaris. Je kunt nu de Weet wat je waard bent-test maken, waarmee je kunt zien hoeveel je daadwerkelijk waard bent op de arbeidsmarkt. Ook LinkedIn Salery is een handige app. Hiermee kun je zien welke factoren jouw salaris beïnvloeden en hoeveel je zou moeten verdienen. Ben jij eigenlijk meer waard dan je uitbetaald krijgt? Dan wordt het hoog tijd om te onderhandelen over je salaris.

You’re missing out!

Genoegen nemen met minder en hopen in de loop van de tijd meer betaald te krijgen is onrealistisch. Doe je research, weet wat je waard bent en wees niet bang om aan een bedrag vast te houden. Uit onderzoek van Men’s Health blijkt dat 84 procent van de werkgevers verwacht dat de werknemer een hoger bedrag voorstelt tijdens het salaris- en contractvoorstel. De meeste werkgevers houden hierom al een deel van het salaris in bij het eerste voorstel. Slechts 30 procent van de vrouwen gaat in onderhandeling. Stel een hoger bedrag voor, want you’re missing out.

 Bron: CBS, Loonwijzer, WOMEN Inc. | Beeld: Getty Images

Laatste nieuws