Dit is wat je moet doen als je te laat komt voor je sollicitatiegesprek

Wees realistisch en erken dat je te laat komt.

We vinden het vervelend om te brengen, maar door te laat komen voor je sollicitatiegesprek laat je hoogstwaarschijnlijk een slechte indruk achter. Het liefst plan je vooruit, zodat je 15 minuten te vroeg komt. Maar, het leven is nou niet altijd rozengeur en maneschijn en het onvermijdelijke kan iedereen gebeuren. Je mist je trein, je raakt verdwaald, je kind wordt ziek. Maar, te laat komen hoeft niet te betekenen dat je de baan niet krijgt. 

1. Erken dat je te laat komt 

Lees ook: Door deze vijf tips gaat jouw werkdag sneller

Om respect te tonen naar het bedrijf en degene die het gesprek met je afneemt, is het handig dat je hen informeert dat je iets later bent. In plaats van te hopen dat alle verkeerslichten op magische wijze op groen zullen springen en je het nét op tijd zult redden, kun je beter degene inlichten met wie je het sollicitatiegesprek hebt. “Het is beter om het aan te geven, dan niets zeggen en te laat verschijnen. Dat is zeer onbeleefd en onprofessioneel”, aldus Phyllis Hartman, oprichter van het HR-bedrijf PGHR Consulting

2. Neem verantwoordelijkheid voor je acties 

We doen het allemaal wel eens: anderen de schuld geven waarom we te laat zijn. Maar, doe het niet. Anderen de schuld geven siert je niet als persoon, neem je eigen verantwoordelijkheid waarom je te laat bent. Hierdoor wordt je ook bewuster van jezelf. “Het kan ons niet schelen waarom je te laat bent. Je bent te laat”, zegt Amy Polefrone, CEO van HR Strategy Group. Bied dus je excuses aan voor het te laat komen. 

3. Accepteer dat het gesprek verplaatst moet worden 

Vervelend, maar wees voorbereid dat je sollicitatiegesprek verplaatst moet worden als je te laat komt. “Ze kunnen aangeven om niet meer te komen of ze kunnen het verplaatsen. Dit komt vaak doordat ze een strakke planning hebben en niet veel tijd vrij kunnen maken”, vertelt Hartman. Let op hoe je dan reageert op deze tegenslag. Je geeft namelijk ook een bepaald signaal af naar de interviewer, die ook weer een indruk krijgt hoe je op werk eventueel zou kunnen omgaan met tegenslagen. 

4. Blijf niet te lang hangen vanwege het feit dat je te laat bent

Je wil je excuses aanbieden vanwege het feit dat je te laat bent, maar blijf er niet in hangen. Ze zijn sowieso al afgeleid omdat je later bent, maar je wil niet achter de feiten aan blijven lopen. “We maken allemaal fouten. Zeg dat het je spijt, ga verder en verveel mensen niet met allerlei redenen”, geeft Polefrone aan. Ziet de persoon er echt geërgerd uit? Dan is het volgens Hartman een goed idee om aan het eind van het gesprek nogmaals aan te geven dat het je spijt. 

Bron: Huffpost | Beeld: Jason Lloyd-Evans  

Laatste nieuws