Nieuw op kantoor? 5 beste manieren om een goede impressie achter te laten

Nieuw op kantoor? 5 beste manieren om een goede impressie achter te laten

Onderschat de impact van een eerste indruk niet. Ben je nog maar net begonnen bij je nieuwe baan? Let dan even op.

Alles lijkt wel alsof het van een andere planeet komt. Nieuwe collega's, je manager en de dagelijkse verantwoordelijkheden die zich opstapelen. Een goede mix van geduld, precisie en een goede verstandhouding van de kantoorpolitiek maken van jou dé werknemer van de maand. Maar voor dat allemaal goed gaat is het belangrijk dat je een sterke eerste indruk maakt. 

1/ Wees passievol
Een positieve instelling gaat lang mee. Samen met een 'ik kan dit'-instelling zal een succesvol pad voor je worden vrijgemaakt. Maar passie komt niet alleen. Je brein blijven voeden is stap 1. Doe dit door boeken of blogs te lezen, te luisteren naar podcasts. Als het je maar informeert.

2/ Word een spons
Focus er de eerste maanden op om zoveel mogelijk informatie te absorberen. Vraag en observeer zoveel mogelijk zodat je je snel comfortabel voelt in je nieuwe omgeving en functie. Opgepast: word geen betweter. Er bevindt zich een fijne lijn tussen de geïnteresseerde werknemer of de collega die het haantje de voorste wil spelen.

3/ Blijf op de achtergrond
En dan ook weer niet altijd. Het is een beetje wikken en wegen. De meest intelligente vraag stellen tijdens je eerste meeting kan wat destructief werken. Een stapje terug nemen helpt om het vertrouwen van je collega's te winnen.

4/ Je baas is niet je vriend
Voel de drang niet om maatjes te worden met je baas. Een bepaalde afstand houden is zeker nodig, je bent namelijk aangenomen voor je vaardigheden. Dit gaat puur over het professioneel handelen tussen collega's. Na een tijdje voel je heus wel wanneer een casual praatje op zen plaats is. 

5/ Toon interesse in collega's
Je bent wie je bent. Als je niet heel sociaal bent, is dat geen probleem. Ga vooral niets forceren en neem je tijd om een relatie te laten groeien. Dit geldt voor alle collega's op de werkvloer. Het kan alleen maar leuker worden met de dag. 

Lees ook: Zo verklaar je dat gat in je CV

Bron: Vogue USA | Beeld: iStock

Gerelateerde artikelen