Onthuld: hier gaat je vet heen wanneer je afvalt

Onthuld: hier gaat je vet heen wanneer je afvalt

We kennen allemaal het proces: veel lekkers eten, vervolgens de kilo’s erbij zien komen en tot slot weer besluiten dat het hoog tijd wordt voor een bezoek aan de sportschool. Maar waar gaan die kilo’s eigenlijk naartoe als je gaat lijnenYou will never believe it…

Vergissing

Lees ook: Deze voeding maakt gelukkig: 5 x eten voor meer geluk 

Vet verlies je door meer calorieën te verbranden dan dat je binnenkrijgt. Waarschijnlijk denk je dat het gewoon verbrandt en that’s it. Uit onderzoek van professor Andrew Brown zijn er enorm veel dokters en diëtisten die ervan overtuigd zijn dat vet wordt omgezet in spiermassa, of dat het inderdaad gewoon verbrandt. Natuurkundige Ruben Meerman heeft hier onderzoek naar gedaan en dit blijkt niet waar te zijn. Het zal je verrassen waar het vet écht heengaat.

In the air

Je zult het bijna niet geloven, maar je ademt het verbrande vet uit. “De meeste massa wordt uitgeademd in de vorm van koolstofdioxide. Het verdwijnt dus simpelweg in de lucht,” verklaart natuurkundige Ruben Meerman. Je lichaam heeft een bepaald aantal vetcellen en ook al val je af, dat aantal verandert niet. Het overschot aan calorieën in je lichaam wordt omgezet in triglyceriden. Dit zijn chemische verbindingen de bestaan uit koolstof, zuurstof en waterstof. Dit wordt opgeslagen in je vetcellen, waardoor ze uitzetten en jij een buikje krijgt. Als je afvalt verlaten deze stoffen dus je lichaam door middel van ademhaling.  Voordat je nu als een gek lucht gaat happen: Het vet moet eerst door het metabolische proces gaan, voordat je het uit kan ademen. Toch echt naar de sportschool dus.

Bron: Libelle | Beeld: Simona Todorova