PCOS: veel vrouwen lijden eraan, zonder dat zelf te weten

PCOS: veel vrouwen lijden eraan, zonder dat zelf te weten

PCOS is een hormonaal syndroom waar veel vrouwen – vaak zonder het te weten – aan lijden. Het kan vervelende klachten veroorzaken: van moeilijk zwanger raken tot diabetes. Hoogste tijd voor een onderzoek.

Toen Charlotte (34) van de gynaecoloog te horen kreeg dat ze aan PCOS leed, schrok ze behoorlijk. Al was het maar omdat ze er nog nooit van had gehoord. Net als veel vrouwen kwam PCOS bij haar pas aan het licht op het moment dat ze aan kinderen wilde beginnen, met de pil stopte en niet regelmatig ongesteld werd.

Onrijpe eicellen

Lees ook: Heftig: op jonge leeftijd brandwonden oplopen

“’Mijn menstruatie kwam pas op mijn zestiende op gang met behulp van medicatie en was onregelmatig. Daarna ben ik al vrij snel aan de pil gegaan. Toen ik 22 was stopte ik met de pil en weer was mijn menstruatie heel onregelmatig: dan om de twee weken en dan weer vier maanden niet. Ik maakte me toch een beetje zorgen, want ik wilde kinderen, dus ging ik naar de huisarts die mij doorverwees naar de gynaecoloog. De gynaecoloog maakte een echo en daaruit bleek dat er op mijn eierstokken allemaal onrijpe eicellen zaten: ik had PCOS.”

Zwangerschapswens

Sacha (30) besloot twee jaar geleden ook te stoppen met de pil: “Niet omdat ik kinderen wilde, maar omdat ik benieuwd was naar hoe mijn lichaam zou reageren als ik geen hormonen meer binnenkreeg.” Toen na een half jaar de menstruatie nog niet op gang was gekomen, begon ze zich een beetje zorgen te maken. Uiteindelijk maakte ze een afspraak bij de gynaecoloog. ‘’Een echo maakte duidelijk dat ik meer vochtblaasjes op mijn eierstokken had dan normaal. En het was inderdaad ook merkwaardig dat ik nog niet ongesteld was geworden. De gynaecoloog zei dat het ‘sterk leek op PCOS’, maar hij kon dat niet bevestigen omdat het uitblijven van de menstruatie ook bij het ontpillen zou kunnen horen. Wel vertelde hij dat het moeilijker zou kunnen zijn om zwanger te raken, dus als het zover was, moest ik maar terugkomen. Dat kwam wel even binnen.”

Symptomen

PCOS is de afkorting voor Polycysteus Ovarium Syndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn. Drie symptomen, die per persoon weer kunnen verschillen, kunnen wijzen op PCOS. De eerste is geen of een onregelmatige menstruatiecyclus (korter dan 21 en langer dan 35 dagen en gemiddeld minder dan twee bloedingen per drie maanden). Een ander symptoom is een te sterke aanwezigheid van mannelijke hormonen  in de bloedwaarden, wat zich kan uiten in acne of mannelijke beharing, zoals lichamelijke overbeharing en haarverlies op het hoofd. Het derde symptoom is alleen waarneembaar met een echo: als beide eierstokken meer dan twaalf eiblaasjes (ongerijpte eitjes) hebben. Als een vrouw voldoet aan twee van de drie kenmerken wordt PCOS vastgesteld.

Aan de pil

Hoewel het een relatief onbekend verschijnsel is, heeft toch een groot percentage vrouwen er last van: 5 tot 10 procent. Gynaecoloog Angelique Goverde is verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Ze is gespecialiseerd in hormonale problematiek: “Er is veel controverse over de diagnosestelling van het syndroom en die is nu ook net weer aangepast. De schatting van die cijfers loopt daarom nog uiteen.’’ Hoewel wijdverspreid en niet bekend, is PCOS zeker niet nieuw: het werd al in 1932 ontdekt door de heren Stein en Leventhal. Maar waarom is het dan toch zo onbekend, terwijl het zo veel vrouwen treft?

Het hele interview met Charlotte lees je in de nieuwste Marie Claire die nu in de winkels ligt.

Beeld: Getty Images