8,1 miljoen kilo afval in het heelal: Daan Roosegaarde komt met een oplossing

Hij maakt sieraden van vervuilde lucht en fietspaden die overdag opladen en daardoor 's nachts verlicht zijn.

Hij maakt sieraden van vervuilde lucht en fietspaden die overdag opladen en daardoor ’s nachts verlicht zijn. Met zijn nieuwste project legt kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde (39) de lat nóg hoger: hij komt met een oplossing voor miljoenen kilo’s ruimteafval.

Space Waste Lab

Lees ook: Grote modehuizen ondertekenen VN-akkoord tegen klimaatverandering

“Het is eigenlijk raar dat we ons niet zo bewust zijn van de vervuiling van het heelal, of dat we het maar accepteren,” vertelt Daan. Met zijn nieuwe project SPACE WASTE LAB wil hij mensen bewust maken van dit probleem. Na zijn grote tour in China voor de SMOG FREE TOWERS, viel zijn oog op een beeldscherm gemaakt door één van zijn ontwerpers met daarop een afbeelding van de wereld met daaromheen eindeloos veel witte stipjes. Die stipjes representeren 8,1 miljoen kilo aan ruimteafval. Dat zette Daan aan het denken. Meer dan 2000 kilometer van de aarde vandaan zweven duizenden afgebrokkelde deeltjes van raketten en satellieten. Het probleem mag zich dan mijlenver weg voordoen, het effect is dichterbij dan je zou denken. De stukjes bewegen door het heelal met een snelheid van 27.000 kilometer per uur. Het zijn kleine bommetjes die bestaande satellieten kunnen beschadigen of laten ontploffen. “Op een gegeven moment betekent dat dus geen gps, internet, Facebook, Whatsapp,” verklaart Daan.

Van shit naar schoonheid

“Ik dacht: hoe kunnen we iets moois maken van die shit?” Daan heeft drie oplossingen voor het probleem gevonden en is van plan deze voor de wereldexpo 2020 in Dubai gerealiseerd te hebben. “De meest veelbelovende oplossing is dat we een net uit een klein satellietje lanceren, om ruimteafval te vangen. Dat netje valt naar de aarde en verbrandt als het door de atmosfeer gaat. Vanaf de aarde ziet dat eruit als een soort vallende ster.” De tweede oplossing is dat het afval in de ruimte blijft om het op den duur te gebruiken voor 3D-printen op de maan. “Het kost immers veel geld om materiaal van de aarde naar de ruimte te krijgen.” Daans derde oplossing is ietwat futuristisch. “Een schild van afval dat de zon blokkeert en zo het smelten van ijs op de aarde tegengaat.”

-Tekst gaat verder onder beeld-

Vervuilende machine

Andere ontwerpen van Daan bieden een oplossing voor problemen als CO2-uitstoot, smog en het overmatig verbruiken van natuurlijke bronnen. “De stad is een soort moordmachine die vieze lucht en lawaai produceert en bijdraagt aan de stijgende zeespiegel.” Daan neemt het begrip ‘schoonheid’ letterlijk. Het zit ‘m niet in dure spullen, maar in schone lucht, schone energie en schoon water.

Trouwringen van fijnstof

Met die gedachte in zijn achterhoofd ontwikkelde hij ook zijn SMOG FREE TOWER. Deze toren vangt fijnstof op, en zet dit onder hoge druk om in sieraden. Koop je zo’n sieraad, dan doneer je in feite 1000 kubieke meter aan schone lucht. De winst wordt gebruikt om nog meer torens te bouwen. Er zijn al bruidsparen met fijnstof-ringen en prins Charles draagt manchetknopen van fijnstof. Het doel van Daan is om dit proces te normaliseren: “Ik zou willen dat wat ik doe niet meer bijzonder is, dat iedereen het normaal vindt dat we schone lucht hebben.” Soms zorgen de projecten voor grappige verrassingen. “Onze SMOG FREE TOWER in Polen werd omsingeld door honden. Wat bleek: doordat honden vele malen beter ruiken dan mensen, hadden ze de schone lucht van veraf geroken,” vertelt Daan.

-Tekst gaat verder onder beeld-

Fascinatie voor fashion

Met één van zijn nieuwe projecten gaat Daan op zoek naar een oplossing voor de vervuilende kledingindustrie. In zijn concept wordt gebruik gemaakt van interactieve mode, die zich aanpast aan hoe je je voelt. “Zo is de kleding variabel en hoef je minder te kopen.” In een vorig project maakte hij ook al gebruik van high-tech kledingstukken. “We maakten een jurk die transparant werd als iemand je leuk vond. Zo werden mode en emotie aan elkaar gekoppeld.”

Tijdens Art Rotterdam Week kun je de creaties van Daan op de zaterdag en zondag bekijken in zijn studio.  

Beeld: Studio Roosegaarde

 

Laatste nieuws