Dit is wat koffie écht met je lichaam doet

We need caffeine.

Heb je in de ochtend ook altijd eerst een bakkie pleur nodig, zodat je vol energie aan de dag kunt beginnen? We snappen het! Maar welke invloed heeft koffie nou eigenlijk op je lichaam

Cafeïne

Lees ook: Oeps: na zoveel kopjes koffie kun je beter stoppen
 
Het stofje cafeïne zorgt ervoor dat je een energieboost krijgt. Waar sommigen aan twee koppen koffie genoeg hebben, kunnen anderen het heel de dag door drinken en zelfs binnen no time in slaap vallen. Dat het stofje per persoon een andere invloed heeft, moge duidelijk zijn. 
 
“Cafeïne is een stimulerende stof die we kunnen terugvinden in onder andere koffiebonen, theebladen en cacaobonen. Bij één tot twee kopjes koffie per dag krijg je een kleine hoeveelheid cafeïne binnen die je concentratie en prestaties kan verbeteren en vermoeidheid tijdelijk verdrijft”, vertelt diëtiste Sanne Mouha aan HLN. “Daarnaast heeft cafeïne een licht positief effect op je geheugen, alertheid en motivatie. Grotere hoeveelheden van het zwarte goedje drinken geeft echter geen extra effect.” Enne, teveel cafeïne is natuurlijk ook nooit echt goed voor je. 

Schadelijke stof 

“Wat veel mensen niet weten is dat koffie ook de schadelijke stof acrylamide bevat. Grote zorgen hoef je je daarover echter niet te maken, want het is slechts aanwezig in superkleine hoeveelheden. Koffiebonen bevatten ook twee stoffen die de cholesterol kunnen verhogen: cafestol en kahweol. De aanwezigheid van die stoffen in je koffie kan afhankelijk zijn van de manier van koffie zetten. Bij filterkoffie zullen ze bijvoorbeeld minder aanwezig zijn dan bij het gebruik van een cafetière”, zegt de diëtiste. 

Gezondheid

“Cafeïne in koffie leidt soms tot reacties van de darmen, die actiever worden na het drinken van het zwarte goedje. Hierdoor moet je sneller naar het toilet, een neveneffect dat je vooral ’s ochtends rap merkt. Ook de warmte van het drankje in kwestie en de timing spelen hier een rol. Heel warme of heel koude dranken hebben namelijk een groter effect op je maag en darmen. Zeker wie op een nuchtere maag een koffie naar binnen werkt, kan sneller last krijgen van haar maag of darmen”, aldus Mouha. 

Bron: HLN | Beeld: BSR

Laatste nieuws