Science says: je bent single omdat je te veel zelfvertrouwen hebt

En dat is niet jouw schuld.

Ben jij een millennial (geboren tussen 1982 en 1999) én single? Dan is dat niet zo gek. Millennials zijn namelijk tot de meest ik-gecentreerde generatie tot nu toe. Doordat zij opgegroeid zijn met het idee dat van jezelf houden ontzettend belangrijk is, kunnen zij zich minder snel aan iemand anders hechten.

In haar boek Generation Me: Why Today’s Young Americans Are More Confident, Assertive, Entitled – and More Miserable Than Ever Before stelt schrijver en onderzoeker Jean Twenge dat millennials opgegroeid zijn met ontzettend veel zelfvertrouwen. Kinderen uit deze generatie hebben altijd geleerd dat van jezelf houden het allerbelangrijkst is, dat je moet zijn wie je wilt zijn en dat je moet doen wat jóu gelukkig maakt.

En dat is natuurlijk fantastisch, maar volgens Twenge helaas niet de sleutel tot geluk. Doordat millennials zo getraind zijn om alles zelf uit te zoeken, hebben ze een gebrek aan relatie skills. Hun zelfvertrouwen leidt volgens de onderzoekster tot angst, stress, depressie en eenzaamheid. “Verdrietig alleen zijn is de andere kant van de vrijheid en de mogelijkheid om onszelf op nummer één te zetten”, legt ze uit.

Als je millennial én alleen bent, doe je er dus goed aan om jezelf te trainen om open te staan voor relaties. Want hoewel je misschien hebt geleerd om vooral met jezelf bezig te zijn, kan je dat natuurlijk altijd veranderen.

20 redenen waarom single zijn fan-tas-tisch is >

Beeld: iStock

Laatste nieuws