Waarom we slechter slapen als we ouder worden

Wist jij dit al?

Als klein kind deden we er alles aan om zo laat mogelijk naar bed te mogen. Nu doen we er letterlijk alles aan om maar lang genoeg te kunnen slapen, zodat we ons de dag erna niet zo vermoeid voelen. En ja, dat blijkt nog een hele opgave. Hoe ouder we worden, des te slechter we slapen.

Voor de een is het een korte periode van weinig slapen, wat kan komen door stress en voor de ander is het slechte slapen een vast begrip geworden. We kennen het in ieder geval allemaal. Maar hoe kan het dat we slechter slapen als we ouder worden? Het zit in ons. Het is een evolutionair trekje volgens Charlie Nunn, antropoloog aan de Duke University in North Carolina

Onderzoeken hebben aangetoond dat het ons tijdperken geleden al is aangeleerd ‘slecht’ te slapen. Families sliepen eerder allemaal heel verschillend. Zo sliep de een heel licht, sliep de ander de hele nacht door en was er altijd een die de hele nacht wakker was om te waken. Het niet tegelijkertijd slapen is dus eigenlijk een overlevingsinstinct dat we hebben overgenomen. 

Hoe ouder we dus worden, hoe slechter we slapen omdat we ons slaappatroon onbewust veranderen. Waar je als tiener nog een nachtmens was, kan het zomaar zijn dat jij er nu het liefst om 10 uur al in ligt, om vervolgens rond 7 uur ’s ochtends weer klaarwakker te zijn. 

6 redenen om meer te slapen

Bron: Marie Claire UK | Beeld: iStock

 

Laatste nieuws