Voor deze vrouwen is wiet booming business

In Nederland wordt het beleid steeds strenger, maar in Colorado mag je sinds kort gewoon een jointje roken. En dat betekent booming business voor deze

Move over louche hasjbaronnen.

In Nederland wordt het beleid steeds strenger, maar in Colorado mag je sinds kort gewoon een jointje roken. En dat betekent booming business voor deze vrouwen. Waar kortgeleden louche hasjbaronnen nog de dienst uitmaakten, zwaaien nu serieuze weed women de scepter.

Op stiletto’s en in een cocktailjurkje lopen ze naar de rokersruimte. Het is vrijdagavond en Jane West (38) bezoekt met Olivia Mannix en Jennifer DeFalco (beide 25) een benefietavond voor het plaatselijke symfonieorkest. Uit haar it-bag haalt Jane een aansteker en een joint, ze steekt ’m aan, inhaleert diep en geeft ’m door aan haar vriendinnen. Er stijgt een ?heftige wietlucht op, maar het orkest blijf onverstoorbaar Gershwin spelen en niemand belt de politie. «High worden is geweldig», zegt Jane, terwijl ze nog een trekje neemt. Ze komt uit Denver en is net begonnen met haar nieuwe bedrijf Edible Events, dat onder andere BYOC-party’s organiseert: Bring Your Own Cannabis. Dat mag gewoon. Op 1 januari legaliseerde Colorado het recreatieve gebruik van marihuana, een primeur in Amerika. Dat betekent dat je hier als ?21-plusser voortaan ongestraft wiet mag roken, eten, verbouwen én verhandelen. De enige restrictie is ?dat je niet in het openbaar mag blowen, maar dat ?is te omzeilen door een private party, zoals deze, ?te organiseren.

Enorme carrièrekansen
De nieuwe regelgeving biedt enorme carrièrekansen. De Amerikaanse legale cannabisindustrie is booming; in 2013 ging er anderhalf miljard dollar in om, dit jaar wordt een cijfer van 2,6 miljard verwacht. Alleen al in Colorado zijn er duizend legale cannabis-handelaren actief. En steeds meer van hen zijn vrouwen. Waar kortgeleden ?louche hasjbaronnen de dienst uitmaakten, zwaaien nu powervrouwen de scepter, trots en hard op weg naar een totaal nieuwe status, die van marihuana-miljonair.

Olivia en Jennifer zijn allebei geboren aan de oostkust en leerden elkaar kennen aan de universiteit van Colorado. Sinds februari runnen ze hun eigen bedrijf, Cannabrand, een ‘marihuana-marketingbureau’. Door de hasj-mist heen wijst Jennifer ons op alle vrouwen die het aan het maken zijn in de cannabusiness: sommigen verbouwen wiet, anderen verkopen zaden, hebben een hasjbakkerij of cannabisonderzoekslab. Voor hen is het zien en gezien geworden: deze netwerkborrel mag je als ?serieuze weed woman niet missen. ?Olivia legt uit wat de missie van Cannabrand is: hasj uit het smoezelige, stoney subcultuurtje halen en van joints roken een sociaal geaccepteerd vrouwenfenomeen maken. Een van de voordelen ?die Olivia hierbij graag onderstreept: gebruik je cannabis, dan heb je de ?volgende ochtend nooit een kater. «Wiet is de nieuwe wijn, en het is nog stukken gezonder ook. Ik ben dol op bier, maar al die gluten en calorieën maken me nogal opgeblazen. Een jointje heeft nul ?vervelende bijwerkingen.»

Gevaarlijke chocola
Hoe deze vrouwen het imago ook proberen op te poetsen, wiet blijft toch behoorlijk controversieel. In het eerste half jaar na de legalisering werden negen kinderen met spoed naar de eerste hulp gebracht nadat ze per ongeluk ?cannabischocola of wietkoekjes hadden gegeten. Ook onder volwassenen vallen slachtoffers. Maar aanhangers laten zich door dit soort berichten niet gek maken. Volgens advocaat Shawn Hauser (28) gaat het erom dat je maat houdt. Ze neemt een haal van haar pijpje en richt zich tot Amanda Hill (31), die net als zij advocate en fervent rookster is: «Wiet roken is absoluut geen big deal. Het is ook relaxter: mensen die stoned zijn hebben zichzelf veel beter in de hand dan dronken types.» Iets verderop zit Danielle Wall (22). Met elke trek die zij van haar joint neemt, vertelt zij geanimeerder over haar campagnewerk voor een politicus die in de running is voor het gouverneurschap van Colorado: «Hij was hier net nog, ik zat te roken waar-ie bij zat. Dat vindt hij geen enkel probleem. Hij is compleet voorstander.»

Afgelopen zomer was Washington de tweede staat die cannabis voor recreatief gebruik legaliseerde, Alaska volgde begin dit jaar en vanaf 1 juli mag je ook in ?Oregon blowen. Medisch gebruik van marihuana is, sinds Californië het in 1996 als eerste legaliseerde, inmiddels in 26 Amerikaanse staten toegestaan. De wiet moet dan wel door een dokter zijn voorgeschreven, bijvoorbeeld om chronische pijn te stillen of symptomen van kanker of Parkinson te verlichten. Zelfs Obama gaf toe in z’n jeugd weleens een jointje te hebben gerookt. Hij zet zich niet actief ?in voor legalisering, maar hanteert een gedoogbeleid: zolang staten het gebruik reguleren, knijpt hij een oogje toe.

De dag na het netwerkfeest staat Brooke Gehring (34) pakketjes marihuana af te wegen in één van haar vier wietshops in een buitenwijk van Denver. Ze verkoopt voorgerolde pure-cannabis-joints (zonder tabak) voor $ 10 per stuk, of 3 voor ?$ 25. De planken liggen vol zakjes wiet-gummibeertjes en repen cannabis-?chocola, maar het gaat er toch anders aan toe dan in een snoepwinkel. Om binnen te komen, moet je eerst langs twee beveiligingsmannen, en dan wordt er nog om je ID gevraagd. Nog geen 21? Dan kom je er niet in. Ondanks de legalisering vind je deze ‘coffeeshops nieuwe stijl’ nog niet in de grote winkelstraten, ze zitten altijd wat meer achteraf. Toch weten mensen Brooke’s shops te vinden: «Sinds januari heb ik 60.000 klanten over de vloer gehad en ik heb nu 85 ?mensen in dienst. Soms staat er buiten een rij en staan de mensen te dringen om naar binnen te mogen. Het is een heel nieuwe industrie, die voor een groot deel wordt bepaald door vrouwen met een ondernemersgeest.» Haar zaken horen bij de 10 procent grootste van de wietbusiness in Colorado. Een kleine shop verkoopt jaarlijks al snel voor 2 miljoen dollar. Brooke’s medewerkers heten bud tender in plaats van bar tender: ze serveren geen bier, maar de buds (knoppen) van de wiet.

Sterk spul
Het spul is nu veel zuiverder, maar daarin schuilt ook een risico: het is daardoor stukken krachtiger geworden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat marihuana nog altijd minder verslavend is dan drank of sigaretten. Maar veel mensen wijzen wel op het gevaar van gewoontegebruik. Dr. Paula Riggs is verslavingsdeskundige bij de universiteit van Colorado. Zij is tegen de legalisering en wijst erop dat 10 procent van de regelmatige cannabisgebruikers uiteindelijk verslaafd raakt: «Cannabis is een ‘neurotoxine’, een giftige stof, waarmee je beter niet kunt experimenteren. Het kan bij vrouwen bijvoorbeeld de vruchtbaarheid aantasten en als je het rookt kan het kankerverwekkend zijn. Cannabis tast het geheugen en de cognitieve vaardigheden aan.» Toch zijn de meeste wetenschappers het erover eens dat matig gebruik – een paar trekjes per week – niet gevaarlijker is dan drinken met mate. Voor volwassenen dan. Ben je jonger dan 21, dan is er wel degelijk een risico, zegt Riggs: «Roken jongeren bijna dagelijks een joint, dan kunnen ze daarmee hun IQ voor de rest van hun leven verlagen. Daarnaast hebben ze vier keer zoveel kans op een psychose.»

Intussen gaat de wietproductie in Colorado in een waanzinnig tempo omhoog. Daar kan Kristi Kelly (36) over meepraten. Midden in Denver houdt ze kantoor in haar wietplantage: een pakhuis van 10.000 vierkante meter, waarin honderden hennepplanten staan. Ze is een van de succesvolste ondernemers in de ?nieuwe drugsindustrie en ze hoopt de omvang van haar multi-million-dollar business binnen twee à drie jaar te verviervoudigen: «The sky is the limit.»

Genifer Murray, de 41-jarige bazin, ?vertelt dat ze superblij is met haar ?carrièreswitch: ze was makelaar en is nu leading canna-business woman. Software-ontwerper Jessica Billingsley (36) is ook zo’n succesvolle wietonderneemster. Ze levert IT-oplossingen voor wiettelers en in haar bedrijf MJ Freeway gaan miljoenen om. Billingsley zit ook in het bestuur van de National Cannabis Industry Association en reist door ?heel Amerika om te lobbyen voor ?legalisering. ?Women Grow is een netwerkgroep waar veel van Colorado’s wietonderneemsters, maar ook gewone liefhebbers, elkaar ontmoeten. Op een zaterdagavond zijn ze bij elkaar gekomen voor een demonstratie van verschillende ?cannabissoorten. Er worden potjes doorgegeven en ze ruiken en voelen aan de blaadjes en knoppen zoals sommeliers wijn zouden proeven. Na een jointje volgen de vrouwen samen een yogales.

Betere sex
Ze hebben het uitgebreid over alle gezondheidsvoordelen van cannabis. Het is goed voor hun darmen, ze hebben minder last van stress en angsten en ze slapen veel beter. Sommigen beweren zelfs dat ze dankzij de wiet compleet van hun slapeloosheid zijn genezen.
Jane West, moeder van twee kinderen, ziet nog een grote plus. Haar sexleven is enorm verbeterd dankzij de cannabis: «Ik zit veel beter in m’n vel en ik voel letterlijk veel meer. Ik heb meer orgasmes dan in de eerste negen jaar van ?mijn huwelijk.»

Niet alleen over het gebruik zijn ze enthousiast, ook over de toekomst van de wiethandel zijn ze optimistisch, en dan vooral over de kansen die er voor vrouwen liggen. Jane West: «Als succesvolle canna-business women en verantwoord gebruikers zijn we fantastische ambassadeurs van de cannabiszaak. ?We kunnen het foute imago veranderen. Alle ogen zijn op Colorado gericht. Het is nu aan ons.»

Tekst: Joanna Walters | Fotografie: Matt Nager

Laatste nieuws