Maandagochtend feitje: Dafne minder sterk dan pre-historische vrouw

Dit wist je nog niet!

De Nederlandse atlete Dafne Schippers werd in 2015 wereldkampioene op de 200 meter in een Europees record van 21,63 seconde. Een jaar later won ze op de Olympische Spelen zilver op de 200 meter. Ze kan trainen wat ze wil, maar op armkracht zou ze het afleggen tegen vrouwen uit de pre-historie.

Sterke vrouwen
Onderzoekers van de universiteit van Cambridge hebben ontdekt dat hun armen 5 tot 10 procent sterker waren dan die van hedendaagse topatletes. Om daarachter te komen, groeven ze pre-historische botten op, die ze vergeleken met röntgenfoto’s van vrouwelijke topsporters. Conclusie: de man-vrouw rolverdeling was vroeger veel minder traditioneel dan altijd werd aangenomen.

Flying high
Ze mag dan inmiddels 67 jaar zijn, de Amerikaanse Greta Pontarelli wint het nog steeds van de zwaartekracht. Toen ze op haar 59ste de diagnose botontkalking kreeg, klom ze in een paal om haar bottenstelsel te versterken. Inmiddels paaldanst de gepensioneerde dame de wereld over en won ze vele titels. “Ik doe nog met gemak een split of een vlaggenmast, waarbij ik in een hoek van negentig graden aan de paal hang. Ik hoop mensen te laten zien dat je nooit te oud bent om je dromen te volgen.”

Met baard naar de wedstrijd
Wat doe je als je land weigert om vrouwen naar voetbalwedstrijden te laten gaan? Dan vermom je je als man, dacht de Iraanse Shabnam, die op deze manier toch haar favoriete club kon supporten. “Ik heb een week lang geoefend, me verkleed, gepraat en gelopen als een man. Op de dag zelf heb ik een baard getekend en droeg ik een pet om mijn gezicht te verbergen.” Ze werd wel herkend toen ze juichte, maar de andere supporters reageerden niet afkeurend. “Ik voelde me totaal veilig, en ik blijf naar de wedstrijden gaan totdat alle Iraanse vrouwen legaal naar binnen mogen.”

Schaakmat, baby
Ze verliest nog liever haar dubbele wereldtitel dan zich te laten ‘schaken’ voor een toernooi in een land dat vrouwen behandelt als tweederangsburgers. En dus weigerde de Oekraïense schaakkampioene Anna Muzychuk af te reizen naar het kampioenschap in Saoedi-Arabië. “Ik had in vijf dagen evenveel kunnen verdienen als in twaalf toernooien bij elkaar, maar ik sta liever voor mijn principes. Ik weiger verplicht een abaya te dragen, slechts in gezelschap over straat te mogen en als minderwaardig te worden beschouwd”, aldus de inmiddels onttroonde kampioene.

Historisch moment
Met de democratische Tina Smith als nieuw lid heeft de Amerikaanse Senaat een recordaantal van 22 vrouwelijke senators bereikt. Nooit eerder waren er zo veel vertegenwoordigers van het vrouwelijke geslacht. “Een belangrijk moment in de geschiedenis,” zei Smith, “maar tegelijkertijd een reminder dat we nog een lange weg moeten gaan voordat vrouwen in de Amerikaanse politiek op gelijke hoogte staan met mannen.” In het hele Congres is namelijk minder dan 20 procent vrouw.

Make clothes, not war
Vivienne Westwood is klaar voor de oorlog tegen klimaatverandering. Haar laatste mannenshow – die overigens een genderneutraal tintje had met onder andere haar beroemde ‘princess coat’ in een uniseks-uitvoering – kreeg als thema ‘war’. Don’t get killed, was de boodschap die de modellen uitdroegen in het filmpje dat een normale catwalkshow verving. “Ik gebruik fashion als middel voor mijn strijd om klimaatverandering en massavernietiging van de aarde tegen te gaan”, aldus de 76-jarige ontwerpster en activiste.

Go IJsland!
Vrouwen en mannen verdíenen niet alleen hetzelfde salaris, in IJsland kríjgen ze dat nu ook echt. De IJslanders namen begin dit jaar een wet aan die bedrijven met 25 of meer werknemers verplicht stelt gelijke lonen uit te betalen. Eind 2021 willen ze de salariskloof helemaal gedicht hebben. Best shocking dat IJsland het eerste én enige land ter wereld is dat zo geëmancipeerd denkt. Nu wij nog!

Lees ook: Dít wondermiddel om beter te slapen gaat enorm viral

Tekst: Jill Waas l Beeld: ANP

Laatste nieuws