Waarom een werkdag pas om 10 uur zou moeten beginnen

Aldus onderzoek.

Werknemers dwingen om vóór 10 uur ’s ochtends op het werk te verschijnen is absoluut geen goede zaak, vindt hoogleraar Paul Kelley van de prestigieuze universiteit Oxford. Dat zou er namelijk voor zorgen dat werknemers sneller ziek, moe en gestrest worden.

De reden daarvoor is simpel: de 9-tot-5-werkdag matcht totaal niet met onze biologische klok. Zo focust een 16-jarige zich pas om 10 uur ’s ochtends echt goed, terwijl universitaire studenten pas echt kunnen opletten rond elf uur. Volgens Kelley zouden de schoolcijfers van studenten dus kunnen stijgen – simpelweg door de lestijden aan te passen. 

Hetzelfde geldt voor volwassenen. Volgens Kelley zou slaapgebrek voorkomen kunnen worden als zij pas om 10 uur ‘s ochtends zouden beginnen. Dan loopt niet alleen het bedrijf beter (werknemers zijn immers happy en uitgerust), maar een latere starttijd is ook belangrijk voor de gezondheid van mensen. “Slaaptekort is enorm schadelijk voor de systemen van het lichaam, omdat slaaptekort invloed heeft op de fysieke-, emotionele- en prestatiesystemen”, zegt Kelley. Pas bij mensen van boven de 55 jaar is het startpunt van 9 uur ’s ochtends een goede optie.

Kortom: overtuig je baas om een uurtje later te beginnen. Word niet alleen jíj happy van, maar ook je andere collega’s. Enne, je baas stiekem vast ook.

Waarom elk weekend drie dagen zou moeten duren >

Bron: Lifehack | Beeld: iStock

Laatste nieuws